Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παραλήρημα Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις έρευνες στη Μεσόγειο

Όλα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

1 Νοεμβρίου 2020 17:11
Παραλήρημα Ερντογάν: Συνεχίζουμε τις έρευνες στη Μεσόγειο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τελειωμό δεν έχουν προκλήσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ της Σάμου.

Τα λόγια αλληλεγγύης που αντάλλαξαν μέσω Twitter οι ηγέτες των δύο χωρών αλλά και οι εικόνες καταστροφής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν στάθηκαν ικανές να «μαλακώσουν» τον Τούρκο πρόεδρο.

«Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια εγκαινίων σιδηροδρομικής γραμμής και πρόσθεσε: «Όταν θα ανακαλύψει κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με δύο άλλα σκάφη, τα Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τη νέα παράνομη Navtex για έρευνες του σκάφους Oruc Reis νότια της Ρόδου.

Παράλληλα, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex καλώντας τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

«Το θέμα της Τουρκίας έχει ξεφύγει από τα διμερείς σχέσεις, είναι ευρωπαϊκό, και αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με την οικονομική συνεργασία, είτε με το μεταναστευτικό» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας στη σκιά της τουρκικής Navtex.

"Έφυγε" από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ

Σε ηλικία 73 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Πριν από λίγες μέρες πέθανε και ο πρίγκιπας Αζίμ του Σουλτανάτου του Μπρουνέι σε ηλικία 38 ετών από αδιευκρίνιστους λόγους. Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε αρχηγός στο «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας» και τρεις φορές πρωθυπουργός της χώρας.

Ειδικότερα, διατέλεσε πρωθυπουργός το 1991 για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ξαναέγινε το 1996 όταν συγκυβέρνησε με την Τανσού Τσιλέρ. Ωστόσο, η συγκατοίκησή τους στην εξουσία κράτησε μόλις τρεις μήνες, καθώς υπήρχε μεγάλη προσωπική αντιπάθεια ανάμεσά τους.

Διετέλεσε ξανά πρωθυπουργός την περίοδο 1997-1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Το 2002, μετά την αποτυχία του κόμματός του να μπει στη Βουλή κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τον Αύγουστο του 2006 όμως επαναδραστηριοποιήθηκε επιδιώκοντας να ξαναμπεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Το 2011 είχε ανάψει «φωτιές» στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας όταν αποκάλυψε πως πολλές από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-1997, ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών Τούρκων πρακτόρων της ΜΙΤ. Το 2017 ο Γιλμάζ είχε χάσει τον μεγαλύτερο γιο του, σε ηλικία 38 ετών, όταν είχε βρεθεί νεκρός στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, με πιθανότερο σενάριο την αυτοκτονία.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share