Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Μπόρις Τζόνσον για τον κορωνοϊό

Πιθανό σενάριο επιβολής πανεθνικού lockdown

31 Οκτωβρίου 2020 16:57
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον Μπόρις Τζόνσον για τον κορωνοϊό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου θα προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον σήμερα στις 18.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το BBC.

Όπως επισημαίνει το δίκτυο, τις τελευταίες ώρες φουντώνουν όλο και περισσότερο τα σενάρια ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο επιβολής πανεθνικού lockdown, ακολουθώντας τα χνάρια της Γαλλίας.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, αφορά lockdown διάρκειας ενός μήνα σε όλη τη χώρα, με την ελπίδα ότι τα πιο αυστηρά μέτρα θα μπορέσουν να χαλαρώσουν τα Χριστούγεννα, ενώ πρόσφατα είχε αναφερθεί στα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα του.

Σύμφωνα με το BBC, έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το δίκτυο δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς πολύ υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς θυμάτων συγκριτικά με το πρώτο κύμα, εάν δεν επιβληθούν περαιτέρω μέτρα.

Ένα από τα μοντέλα δείχνει ότι οι θάνατοι μπορεί να ξεπεράσουν και τους 4.000 τη μέρα. Αυτός ο αριθμός, όπως επισημαίνεται, αφορά το σενάριο να μην επιβληθεί κανέναν μέτρο ανάσχεσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο τα περισσότερα μοντέλα αναφέρουν ως μέγιστο αριθμό νεκρών τους 2000 τη μέρα.

Στο πλευρό του Μπόρις Τζόνσον στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα βρίσκονται ο αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης Κρις Γουίτι και ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σερ Πάτρικ Βάλανς.

Το ΗΒ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 24.405 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 274 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών από τη διάγνωση πως τα θύματα είχαν συμπτώματα της COVID-19.

Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Σε δήλωση του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Πριν από λίγες ώρες η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερο πριν γίνει το Brexit να γίνει μια συμφωνία.

Σε προαναγγελθείσα δήλωσή του επί των αποτελεσμάτων της χθεσινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Brexit, ο Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι «έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου».

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση» είπε ακόμα. «Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Βρετανία: Στα όρια του lockdown το Μάντσεστερ - Αντιδράσεις από τον δήμαρχο και τους βουλευτές

Η κατάσταση στην Βρετανία φαίνεται να γίνεται δύσκολη με τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να θέσει, εξαναγκαστικά, σε συναγερμό επιπέδου 3 την περιοχή του Μάντσεστερ, παρότι βουλευτές του βορρά επαναστατούν και απαιτούν η προσοχή να στραφεί σε περιοχές - κλειδιά στα Μίντλαντς, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα δείτε και τις προσπάθειες που γίνονται κατά του κορωνοϊού με το αντιφυματικό εμβόλιο.

Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών, όπως αναφέρει η Daily Mail, τοποθετήθηκαν χθες βράδυ στο πλευρό του δημάρχου του Μάντσεστερ Andy Burnham, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση μεταχειρίζεται την περιοχή σαν πρόβατο επί σφαγή επιβάλλοντας τα πιο αυστηρά μέτρα, που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί μόνο στο Λίβερπουλ.

Ο δήμαρχος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον βορρά σαν πειραματόζωο, με πιλοτικούς περιορισμούς, υποστηρίζοντας πως εάν βρισκόταν το Λονδίνο στην ίδια θέση θα είχαν ληφθεί μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεών του και χωρίς το «πράσινο φως» του δημάρχου, παρότι εκείνος απειλεί να κινηθεί νομικά, όπως αναφέρει η Daily Telegraph.

Την ίδια ώρα το Λάνκασαϊρ, για το οποίο επίσης κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19, έχει ταχθεί με την πλευρά του Τζόνσον, αποδεχόμενο την πιο σκληρή μορφή lockdown.
Οι διαβουλεύσεις για το εάν θα εφαρμοστεί lockdown στο Λάνκασαϊρ ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα και αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί.

Το lockdown επιπέδου 3 σημαίνει κλειστά μπαρ και παμπ που δεν σερβίρουν γεύματα και απαγόρευση στη συνάθροιση ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού λένε πως το σύστημα lockdown τριών επιπέδων είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πιστεύουν πως πιο εκτεταμένο lockdown, που θα επιβάλλεται σε κάθε σχολική αργία, είναι απαραίτητο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τονίζει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά επιβεβαιώνει πως οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ολόκληρες περιοχές στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Οι υπουργοί ωστόσο φοβούνται πως εάν οι Εργατικοί ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους «αντάρτες» των Τόρις, η κυβέρνηση μπορεί να ηττηθεί σε ψηφοφορία αναφορικά με τις ρυθμίσεις αυτές, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί τον επόμενο μήνα για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις σε ισχύ. Υπάρχει επίσης φόβος πως μια τέτοια διαμάχη μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέτρα, ακόμα κι αν αυτά επιβληθούν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share