Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Σάμο: Στην Αθήνα διακομίζεται μία ανήλικη τραυματίας

Με ελικόπτερο C-130 διακομίζεται

30 Οκτωβρίου 2020 18:46
Σεισμός στη Σάμο: Στην Αθήνα διακομίζεται μία ανήλικη τραυματίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στην Αθήνα μεταφέρεται μία ανήλικη με αεροδιακομιδή, η οποία τραυματίστηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής. Παράλληλα όλο το νησί πενθεί για το χαμό των δύο 17χρονων μαθητών που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τον τοίχο ενός σπιτιού.

Όπως ανέφερε το Mega, ένα κοριτσάκι υπέστη σοβαρά κατάγματα από χαλάσματα, ενώ η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για μια ηλικιωμένη τραυματία η οποία είναι πιθανό να μπει κι αυτή στο ελικόπτερο για την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της Σάμου, Νίκο Στεφανή, ο αριθμός των τραυματιών από τη σεισμική δόνηση φτάνει στους οκτώ. Όπως τόνισε ο διοικητής στο Mega, λίγη ώρα πριν έφτασαν τα ασθενοφόρα από τη δυτική πλευρά του νησιού μεταφέροντας τρεις ακόμα τραυματίες.

"Οι πιο πολλοί τραυματίες είναι μεγάλων ηλικιών και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το συνολικό αριθμό των τραυματιών" σημείωσε ο κ. Στεφανής. Παράλληλα, ο διοικητής του νοσοκομείου της Σάμου ανέφερε πως το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, χωρίς προβλήματα και πως δεν έχει χρειαστεί να υποβληθεί κανείς από τους τραυματίες σε χειρουργική επέμβαση.

Σεισμός στη Σάμο: Στους οκτώ οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί τέσσερις τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ. Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματισθεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ υπάρχουν άλλοι τέσσερις άνθρωποι που έχουν τραυματισθεί, στην περιοχή του Καρλοβασίου, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε στη Χίο, καθώς έπεσε από σκαλωσιά την ώρα της ισχυρής δόνησης των 6,7 Ρίχτερ.

Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας:

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) και μεταβαίνει στη Σάμο 6μελης ομάδα Ιατρών και Διασωστών με ATR της ΓΓΠΠ.

Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών.

Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης. Παράλληλα δείτε και τι έγινε στη Σμύρνη από το σεισμό στη Σάμο όπου απεικονίζονται τρομακτικές εικόνες.

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών. Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

Σεισμός στη Σάμο : "Ίσως να μην ήταν ο κύριος σεισμός"

Πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε ισχυρός σεισμός στη Σάμο και συγκεκριμένα 6,7 ρίχτερ όπου και ακολούθησε ένας μετασεισμός περίπου κοντά στην Ικαρία. Παράλληλα ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, μίλησε σχετικά με τον κύριο σεισμό.

Συγκεκριμένα σεισμός ανοιχτά της Σάμου και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι (30.10.2020) ανοιχτά της Σάμου ότι “είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε.

Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”.

Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share