Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στη Σάμο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Οι δύο λαοί ήρθαν πιο κοντά με την καταστροφή

30 Οκτωβρίου 2020 17:35
Σεισμός στη Σάμο: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο σεισμός στη Σάμο έφερε το σοκ στην Ελλάδα και την Τουρκία και πιο κοντά τους δεινοπαθούντες κατοίκους της. Τη στιγμή που οι μετασεισμοί συνεχίζονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τα θερμά του συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία και έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο λαών.

«Μόλις κάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ανθρώπων από τον σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, αυτές είναι οι στιγμές που οι άνθρωποι μας πρέπει να στέκονται μαζί», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.

Έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά - Καταπλακώθηκαν από τοίχο

Συνεχίζεται η τραγωδία μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο και συγκεκριμένα με νέες πληροφορίες σύμφωνα με την ΕΡΤ σχετικά με δύο παιδιά, που έφυγαν από το σχολείο, πέρασαν από ένα στενό μέσα στο κέντρο της πόλης και φέρεται να καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε από το σεισμό.

Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ, που απεγκλώβισαν τα παιδιά. Τα παιδιά τελικά έχασαν τη ζωή τους μετά από τον απεγκλωβισμό τους. Τα δυο παιδιά 15 και 17 ετών είχαν τελειώσει από το σχολείο τους και περπατούσαν στον δρόμο την ώρα του σεισμού και έπεσε ο τοίχος και τα καταπλάκωσε.

Σεισμός στη Σάμο: Τέσσερις νεκροί στη Σμύρνη - Υλικές καταστροφές στην υπόλοιπη χώρα

Στη Σμύρνη σημειώθηκε μια τραγική εξέλιξη όπου εντοπίστηκαν τέσσερις νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου.

Συγκεκριμένα την είδηση μετέδωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Τουρκίας. Επίσης, υπάρχουν 120 τραυματίες. Ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουνκ Σογιέρ, δήλωσε στο CNN Turk ότι περίπου 20 κτήρια έχουν καταρρεύσει και πως για την ώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για θύματα.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε επίσης στο Μπαλίκεσιρ, Αϊδίνιο, Μαρμαρά καθώς και στην Κωνσταντινούπολη. O υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε αρχικά ότι έξι κτήρια έχουν καταρρεύσει στη Σμύρνη, και ιδιαίτερα στην περιοχή Αλσαντζάκ (Πούντα), λίγο αργότερα ωστόσο ο δήμαρχος της πόλης μίλησε για 20 κατεστραμμένα κτήρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως έχουν ήδη κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αποκατάσταση των ζημιών. «Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πολίτες ανάμεσα στα συντρίμμια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει. Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι και ένα 13όροφο κτήριο στη συνοικία Μπουρνόβα της Σμύρνης.

Στιγμιότυπα από την τουρκική τηλεόραση και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ανθρώπους να προσπαθούν να μετακινήσουν ερείπια προκειμένου να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους στο πολυόροφο κτήριο.

Μετά τον σεισμό σημειώθηκε τσουνάμι στη Σμύρνη. Ενώ έχουν σημειωθεί μικρές υλικές ζημιές στην υπόλοιπη χώρα.

Δείτε το βίντεο την στιγμή που γίνεται ο σεισμός στη Σμύρνη:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share