Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Σεισμός στη Σάμο : "Ίσως να μην ήταν ο κύριος σεισμός"

Σοκαριστικές οι εκτιμήσεις του σεισμολόγου Σκορδίλη

30 Οκτωβρίου 2020 15:25
Σεισμός στη Σάμο :
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε ισχυρός σεισμός στη Σάμο και συγκεκριμένα 6,7 ρίχτερ όπου και ακολούθησε ένας μετασεισμός περίπου κοντά στην Ικαρία. Παράλληλα ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, μίλησε σχετικά με τον κύριο σεισμό.

Συγκεκριμένα σεισμός ανοιχτά της Σάμου και η μετασεισμική του ακολουθία εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι (30.10.2020) ανοιχτά της Σάμου ότι “είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες”.

Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Σκορδίλης απαντά πως “δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό”. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σκορδίλη, “η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30 χλμ. νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ”.

Σεισμός στη Σάμο: Ταρακουνήθηκαν τα Δωδεκάνησα - Στο δρόμο οι πολίτες

Πριν από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε σεισμός 6,6 ρίχτερ στη Σάμο όπου καταγράφτηκαν αρκετές καταστροφές με κτήρια να καταρρέουν και τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους. Παράλληλα δείτε και τι έγινε στη Σμύρνη από το σεισμό στη Σάμο όπου απεικονίζονται τρομακτικές εικόνες.

Συγκεκριμένα ιδιαίτερα αισθητός έγινε και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share