Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ετοιμάζει νέο επαναστατικό rapid test το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Η διαδικασία του τεστ θα είναι λιγότερη από πέντε λεπτά

30 Οκτωβρίου 2020 12:52
Κορωνοϊός: Ετοιμάζει νέο επαναστατικό rapid test το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από ότι φαίνεται το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν παρασκευάζει μόνο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ένα νέο τεστ κορωνοϊού προσπαθούν να ανακαλύψουν ώστε να είναι πιο γρήγορο και αποτελεσματικό από τα άλλα όπου και συμμετέχει στην δημιουργία του και ένας Έλληνας επιστήμονας. Παράλληλα στην Ελλάδα τα κρούσματα για το σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2.000 σύμφωνα με δήλωση καθηγητή μικροβιολογίας.

Το rapid test για τον κορωνοϊό θα γίνεται μέσα από ένα μηχάνημα το οποίο θα μοιάζει με εκείνα της ακύρωσης των εισιτηρίων, στις πύλες ενός αεροδρομίου, στο μετρό, μέσα σε ένα θέατρο αλλά και οποιοδήποτε άλλο δημόσιο κτίριο.

Ο ανιχνευτής κρουσμάτων θα είναι ενσωματωμένος σε ένα τέτοιο, κοινό και εύχρηστο μηχάνημα, που την ώρα της έγκρισης της εισόδου μας στο χώρο, θα μας υποβάλλει παράλληλα και σε τεστ για τον κορωνοϊό. Γρήγορα, άμεσα και κυρίως χωρίς τις διαδικασίες που έχουμε μάθει τους τελευταίους μήνες.

Για την ερευνητική δουλειά που στοχεύει ακόμη και σε ένα τέτοιο, επαναστατικό τεχνολογικά τεστ μίλησε ο κ. Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει σε ερευνητική ομάδα για ένα τέτοιο τεστ.

Ο κ. Καπανίδης επιβεβαιώνει δε πως σε επίπεδο εφαρμογής μια τέτοια τεχνολογία σε πύλες εισόδου/διέλευσης ατόμων “μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα και να βοηθήσει πολύ”. Θα μπορούσε, εξήγησε, να είναι εφικτό μελλοντικά, ώστε “η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων (σ.σ των σωματιδίων του ιού) να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού”.

Όπως εξηγεί ο κ. Καπανίδης, “η τεχνολογία μας, που ανιχνεύει την παρουσία του ιού σε κλινικά δείγματα από τον φάρυγγα, είναι πολύ διαφορετική από την μοριακή μέθοδο (RT-PCR) και τις παραλλαγές της. Αντί να ανιχνεύσουμε το γενετικό υλικό του κορωνοϊού (που χρειάζεται σημαντική επεξεργασία του δείγματος), ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού, “βάφοντας” τα ιικά σωματίδια ταχύτατα (σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα) με μικρά κομματάκια φθορίζοντος DNA.

Μετά τοποθετούμε τα σωματίδια σε μια επιφάνεια και τα απεικονίζουμε (τα “φωτογραφίζουμε”) με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο, και χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον νέο κορωνοϊό, και όχι σε άλλους ιούς που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης.”

Διαδικασία μικρότερη των πέντε λεπτών

Επισημαίνει δε ότι η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα αντιδραστήρια, είναι πολύ απλούστερη και οικονομικότερη από την τυπική μοριακή μέθοδο. Στόχος και η δημιουργία αυτοματοποιημένων μεθόδων ανίχνευσης του SARS – CoV 2 που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους μεγάλης προσέλευσης

Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση του ιού. Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί ότι πρωτίστως θα χρειαστεί σχεδιασμός ενός απλούστερου μικροσκοπίου (ή ανιχνευτή) για οπτική μικροσκοπία φθορισμού (που να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα), και αναλώσιμα για επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία και μικροσκοπία. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι κλινικές μελέτες για την ευαισθησία και ειδικότητα του τεστ, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή δημιουργείται εταιρία, με την βοήθεια του πανεπιστημίου, για να προωθήσει αυτές τις εξελίξεις το γρηγορότερο δυνατό. “Στο μεσοπρόθεσμο πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονομικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοινότητα”, αναφέρει ο κ. Καπανίδης.

O καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην λογική ότι “η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων θα μπορούν στο μέλλον να γίνονται εκτός εργαστηρίου, και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού”.

“Έχουμε ξεκινήσει και επαφές με ένα μεγάλο αεροδρόμιο για αυτό ακριβώς το λόγο. Άλλοι χώροι συμπεριλαμβάνουν μεγάλες εταιρίες και θέατρα”, προσθέτει αναφερόμενος στον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η τεχνολογία, “θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταυτοποιεί και άλλους ιούς που ενδεχομένως να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, και έχουν λιπιδικό περίβλημα, όπως ο ιός της γρίπης. Μάλιστα η συμβολή μας σε αυτόν το τομέα ξεκίνησε με έρευνες και ανίχνευση διαφόρων τύπων του ιού της γρίπης, που βέβαια είναι επικίνδυνοι για τη δημιουργία πανδημίας”, καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έλληνες επιστήμονες συνεργάζονται για να βγούμε γρήγορα από την πανδημία

Ο κ. Καπανίδης σημειώνει ότι “Έλληνες επιστήμονες, όπως και όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως, εργάζονται σκληρά, καινοτομούν ελπιδοφόρα κάτω από δυσχερείς συνθήκες και συνεργάζονται με καινούργιους τρόπους για να έχει η ανθρώπινη κοινότητα πολλές επιλογές σε πολλά επίπεδα (εμβόλιο, θεραπεία, διάγνωση, ενημέρωση κτλ), έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την στενωπό το γρηγορότερο δυνατό” ενώ χαιρετίζει την εθνική προσπάθεια της Ελλάδας.

“Ως Έλληνες του εξωτερικού, είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που η ελληνική κοινωνία με την βοήθεια των επιστημόνων της αντιμετώπισε αποτελεσματικά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και ελπίζουμε ότι θα αναχαιτίσει και το δεύτερο κύμα παρά τις δυσκολίες” επισημαίνει.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι “όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας δυστυχώς οδηγεί στην βεβαιότητα ότι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί (όπως πολλοί νέοι ιοί και βακτηρίδια με ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά) θα είναι μαζί μας άμεσα και για πολλά χρόνια”.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share