Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τέλος οι μετακινήσεις εκτός νομού: Τι αλλάζει στην Αττική και όχι μόνο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

30 Οκτωβρίου 2020 10:28
Τέλος οι μετακινήσεις εκτός νομού: Τι αλλάζει στην Αττική και όχι μόνο;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού αποτελούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για την απαγόρευση στις μετακινήσεις εκτός νομού σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές;

Ενα-ένα βγάζουν τα όπλα από τη φαρέτρα τους οι λοιμωξιολόγοι, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το ισχυρό δεύτερο κύμα κορωνοϊού που σαρώνει και την Ελλάδα, όπως και όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

Ηδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μπαίνουν σε καθεστώς lockdown οι περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα ανακοινώσει νέα μέτρα την Παρασκευή.

«Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο «κόκκινο». Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες, πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα μέτρα εξειδίκευσε το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η μετακίνηση εκτός νομού για Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη, αλλάζει καθώς οι τρεις αυτές περιοχές εισέρχονται στο επίπεδο 4 και μπαίνουν στις 06:00 το πρωί της Παρασκευής σε lockdown.

Κανονικά στο επίπεδο 4 απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά παρόλα αυτά θα υπάρξει εξαίρεση για τις παραπάνω περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6 το πρωί.

Τις επόμενες ώρες όμως, το ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Λίγο πριν από την ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται προς τον πρωθυπουργό δύο οριζόντια μέτρα και επιπλέον μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται:

  • Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.
  • Αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για ένα άλλο μέτρο κατά του κορωνοϊού.

Πρόκειται για το μέτρο απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς τις περιοχές του «επιπέδου 3» – στις οποίες περιλαμβάνεται η Αττική – κάτι που ήδη εφαρμόζεται στις περιοχές που είναι σε «κόκκινο» συναγερμό, μεταξύ των οποίων και οι τρεις προαναφερθέντες νομοί.

Παράλληλα, προτείνουν, μεταξύ άλλων, στις «πορτοκαλί» περιοχές:

  • Aπαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού από 9:00 ή 10:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί
  • Μείωση ωραρίου εστιατορίων, καφέ και λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9:00 ή 10:00 το βράδυ
  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ από την ώρα κλεισίματος της εστίασης μέχρι και τις 5:00 το πρωί
  • Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε.

Τα μέτρα και η εξαίρεση ως τη Δευτέρα το πρωί

Από αύριο, λοιπόν, στις 6:00 θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το Επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), με μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές για πρακτικούς λόγους, που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

Η εξαίρεση των μετακινήσεων από τα γενικά μέτρα του Επιπέδου 4 για τις τρεις αυτές περιοχές θα ισχύσει έως και τη Δευτέρα στις 6:00 το πρωί. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες, το ζήτημα των μετακινήσεων θα επαναξιολογηθεί συνολικά για όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 4.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share