Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Οι γειτονιές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Αναλυτικά ποιες είναι

30 Οκτωβρίου 2020 08:53
Οι γειτονιές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και τα δυτικά προάστια, εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το δελτίο ειδήσεων του Star, περιοχές όπως η Πατησίων, η πλατεία Κυψέλης και το Μοναστηράκι, εμφανίζονται ως "κόκκινες γειτονιές".

Στο κόκκινο, όμως, και περιοχές στα Δυτικά, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται ιδιαίτερα για Περιστέρι, Πετρούπολη και Ιλιον, καθώς παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα. Χ

αρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν rapid test στο κέντρο του Δήμου Περιστερίου και μέσα σε 48 ώρες εντόπισαν συνολικά 78 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας στα 31 έτη, ενώ συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" με τα 24 κρούσματα του φονικού ιού που βρέθηκαν στο προσωπικό.

Ανακοινώνει νέα μέτρα για τον κορωνοϊό σήμερα ο Μητσοτάκης - Τι θα ισχύσει με εστίαση και περιορισμό κυκλοφορίας

Νέα μέτρα και αυστηρούς περιορισμούς θα ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την συστράτευση των πολιτών στην προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός και να αποφευχθούν μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Σήμερα αποφασίζει για τα μέτρα ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει σήμερα το πρωί τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας σταθμίζοντας την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που πήρε αργά χθες το βράδυ, τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό.

Για τους τομείς που θα μπουν σε «καραντίνα» προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».

Τα μέτρα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό αυτών των εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21.00 ή 22.00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εξεταστεί και το σενάριο για γενικό κλείσιμο του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.

Ανακοινώνει μέτρα στήριξης ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει στο τηλεοπτικό μήνυμα του μόνο τα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα αναφερθεί και στην οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από αυτά.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας.

Επίσης είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και τα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων.

Μάσκα παντού σε όλη την χώρα - Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών

Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών μετά τις 21.00, προκειμένου να αποφευχθεί ο «τουρισμός της νυχτερινής ζωής», καθώς η μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε στην εξάπλωση του ιού σε πολλές περιφέρειες με πιο χαρακτηριστική αυτή των Σερρών.

Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καλύπτει και αυτές τις μετακινήσεις.

Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη και η αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό.

Φόβοι για 2.000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες

Η κατακόρυφη έκρηξη των κρουσμάτων καθιστά τα μέτρα αναπόφευκτα και την αυστηρή εφαρμογή τους απαραίτητη. Ο αριθμός τους αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας ίσως και σήμερα τα 2.000 κρούσματα.

Χθες, με μόλις 12.963 τεστ τα κρούσματα ήταν 1.211, ενώ την Δευτέρα ο αντίστοιχος αριθμός τεστ, που είναι πολύ χαμηλός, έδινε 715 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.

Το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων (ECDC) δίνει ως όριο το 4%, δηλαδή αριθμός θετικών τεστ ως ποσοστό του συνόλου που διενεργούνται και ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη είχε πει ότι η Ελλάδα ήδη βρίσκεται στο 4,4%.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share