Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Τα 4+1 νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πόσο θα ισχύσουν (Video)

Δραματικές εξελίξεις

29 Οκτωβρίου 2020 17:28
Κορωνοϊός: Τα 4+1 νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πόσο θα ισχύσουν (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Αναφορά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού και προαναγγελία της αυριανής ανακοίνωσης περαιτέρω νέων μέτρων για την αντιμετώπισή του περιελάμβανε η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει αύριο το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Με γνώμονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να κρατηθεί – κατά το δυνατόν – ζωντανή η οικονομία ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες. Τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

  1. Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00 προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στα μαγαζιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  2. Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Είναι πολύ πιθανό ακόμα και στις περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.
  3. Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Η υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα επεκταθεί ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.
  4. Τόνωση της τηλεργασίας: H τηλεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει θετικά αποτελέσματα σε δύο τομείς: Μειωμένη επαφή με τους συναδέλφους αλλά και μείωση του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα.
  5. Μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεκπαίδευση: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση κυρίως σε φοιτητές και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί σε μαθητές.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ για ένα μήνα.

Κορωνοϊός: Επιστρέφει το lockdown στην Ευρώπη (Video)

Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη που δοκιμάζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού. Σφίγγει ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να επιβάλουν μερικό lockdown σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους για ένα μήνα, ενώ ένα βήμα πριν βρίσκεται και η χώρα μας.

Γαλλία

Σε σχεδόν πλήρη καραντίνα επιστρέφει από την Παρασκευή η Γαλλία, όπου χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 36.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου οι Γάλλοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για λόγους υγείας συμπληρώνοντας βεβαίωση μετακίνησης ή στέλνοντας SMS. Μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν.

Δημόσιες υπηρεσίες, εργοστάσια και σχολεία θα λειτουργούν κανονικά. Μάσκες θα πρέπει να φορούν πλέον και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων από την ηλικία των έξι ετών.

Γερμανία

Σε μερικό lockdown μπαίνει από τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, και η Γερμανία όπου χθες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με σχεδόν 17.000 νέα κρούσματα.

Επιχειρήσεις, σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια, θέατρα και σινεμά θα κλείσουν.

Ιταλία

Ο εφιάλτης της περασμένης άνοιξης επιστρέφει στην Ιταλία. Σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα και 205 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις θεωρείται ως μια από τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων. Σε θέατρο συγκρούσεων μετατράπηκε το κέντρο της Βερόνα, όταν 500 περίπου άτομα που έκαναν πορεία συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ισπανία

Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ των περισσότερων περιφερειών της Ισπανίας ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας ενόψει του Σαββατοκύριακου των Αγίων Πάντων μετά την καταγραφή σχεδόν 20.000 νέων κρουσμάτων.

Οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων συνεχίζονται και στη χώρα της Ιβηρικής. Στη Βαρκελώνη διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Ρωσία

Αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων και στη Ρωσία, με περισσότερες από 17.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share