Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020

Μετά την Αγια Σοφιά και επίσημα τζαμί η Μονή της Χώρας!

Παρών ο Ερντογάν στην πρώτη προσευχή

29 Οκτωβρίου 2020 12:30
Μετά την Αγια Σοφιά και επίσημα τζαμί η Μονή της Χώρας!
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Και επίσημα μετατρέπεται, μετά την Αγία Σοφία, σε τζαμί η περίφημη Μονή της Χώρας το πρώην χριστιανικό μοναστήρι από την εποχή των Κομνηνών και των Παλαιολόγων με τα μοναδικά στον κόσμο ψηφιδωτά. Όπως έγινε γνωστό η πρώτη προσευχή έχει προγραμματιστεί για αυτή την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό «TRT HABER», την προσευχή ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο ιμάμης επικεφαλής του Ιδρύματος Ντιγιανέτ, όπως ονομάζεται η τουρκική μουσουλμανική θρησκευτική Αρχή, Αλί Ερμπάς.

Ο Αλί Ερμπάς,στην ανάρτησή του την αποκαλεί «Καριγιέ Τζαμί» και εύχεται: Ο Θεός (Αλλάχ) να ευχαριστηθεί με τους ήχους των προσευχών από τους μιναρέδες.

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Το κτήριο μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, όπως και η Αγία Σοφία, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Μονή της Χώρας

Η Μονή της Χώρας χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 434 χρόνια και μετατράπηκε σε μουσείο το 1945 με υπουργική απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση του 1945, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο, ήταν παράνομη, ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε εφαρμοστεί.

Απίθανη πρόκληση Ερντογάν: «Η Αγία Σοφία είναι η αναγέννησή μας»

Σε νέα, απίθανη πρόκληση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού είναι η αναγέννηση για το τουρκικό κράτος.

Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως «το εκ νέου άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς για λατρεία αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ότι η χώρα μας ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Εχθρικές επιθέσεις και πολίτικες κρίσεις δεν μπορούν να καταστρέψουν την πατρίδα μας. Με το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς γινόμαστε μάρτυρες της αναγέννησης του έθνους μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα έκανε έκκληση στους νέους με αφορμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή, ενώ ο Νίκος Δένδιας νωρίτερα απάντησε στις προκλήσεις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share