Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να προσέξετε

28 Οκτωβρίου 2020 20:59
Κορωνοϊός: Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα στο αυτοκίνητο

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί μεταξύ των πολιτών που κατοικούν στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας, για το τι ισχύει με τη χρήση της μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα.

Υπήρξαν μάλιστα αρκετές περιπτώσεις τις προηγούμενες ημέρες που επιβλήθηκε το πρόστιμο των 150 ευρώ που ισχύει για τη μη χρήση μάσκας σε επιβάτες αυτοκινήτων, οι οποίοι δεν γνώριζαν για το τι συνέβαινε.

Έτσι λοιπόν, η χρήση της μάσκας προσώπου μέσα στο αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική όταν σε αυτό επιβαίνουν άτομα που η σχέση τους δεν είναι 1ου βαθμού. Δηλαδή, μη χρήσης μάσκας επιτρέπεται μόνο όταν οι επιβάτες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (π.χ. γονείς μόνοι ή γονείς με τέκνα).

Στην περίπτωση τώρα που ο οδηγός είναι ο μόνος επιβάτης του αυτοκινήτου, τότε δεν απαιτείται η χρήση μάσκας.

Από εκεί και πέρα θυμίζουμε ότι στις «πορτοκαλί» περιοχές επιτρέπεται οι επιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο να είναι 4 μαζί με τον οδηγό, ενώ στις «κόκκινες» 3. Φυσικά, δεν υπάρχει περιορισμός εάν οι επιβαίνοντες είναι γονείς μαζί με τα τέκνα τους.

Κορωνοϊός: Έρχονται νέα μέτρα - Αυτές οι περιοχές πάνε για lockdown

Εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων του φονικού κορωνοϊού ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, με το τετραψήφιο νούμερο να οδηγεί την κυβέρνηση σε νέα έκτακτα μέτρα με το σενάριο του καθολικού lockdown να είναι και πάλι στο «τραπέζι»

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 419 εντοπίζονται στην Αττική, τα 384 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός και στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν 158.

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων - Προς lockdown Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Για να ανακοπεί η πορεία του ιού, η οποία όπως φαίνεται θα είναι δύσκολη υπόθεση, η επιτροπή λοιμωξιολόγων συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει για νέα μέτρα σε περιοχές που υπάρχει «έκρηξη» κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα η επιτροπή συζητεί για το ενδεχόμενο να εισηγηθεί να περάσουν η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα στο «κόκκινο» επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου). Στη Θεσσαλονίκη άλλωστε αναμένεται την Πέμπτη και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Όπως μεταδίδει, όμως το MEGA, εκτός από τις δύο περιοχές, πιθανότατα αύριο θα ανακοινωθεί lockdown και για τη Ροδόπη.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να εισηγηθούν ενίσχυση των περιορισμών που ισχύουν στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Στο «πορτοκαλί» βρίσκεται και η Αττική, όπου σήμερα δηλώθηκαν 419 νέα κρούσματα κορoνοϊού.

Το χθεσινό σοκ των 1.200 κρουσμάτων διαδέχθηκε σήμερα νέο σοκ, καθώς έσπασε το φράγμα και των 1.500. Άλλωστε, πολλοί είναι οι ειδικοί που αυτές τις μέρες τόνιζαν πως αν η Ελλάδα ξεπεράσει τα 2.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση τότε οδεύουμε ολοταχώς προς νέο lockodown. Μετά τον σημερινό αριθμό, τα 2.000 κρούσματα δεν είναι και τόσο μακρινό σενάριο.

Κλείνοντας δύο εβδομάδες από την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων τα οποία είχε ανακοινώσει με μήνυμά του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πολιτεία θα αποφασίσει είτε για την παράτασή τους είτε για την αυστηροποίησή τους.

Σύμφωνα, λοιπόν με πληροφορίες, εάν τα πράγματα χειροτερέψουν, πριν την επιβολή καθολικού lockdown τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
  • Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
  • Αύξηση της τηλεργασίας
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share