Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 600 νεκρών

603 συνολικά οι θάνατοι

28 Οκτωβρίου 2020 18:51
Κορωνοϊός: Έσπασε το φράγμα των 600 νεκρών

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η μακάβρια λίστα των νεκρών από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας, ενώ λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα.

Σήμερα ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα "έσπασαν" το φράγμα των 600. Ωστόσο αυτό που προκαλεί περισσότερη ανησυχία είναι ότι ανάμεσα στους νεκρούς, από επιπλοκές του Covid - 19, βρίσκονται μια 53χρονη, ένας 58χρονος και ένας 59χρονος.

Συγκεκριμένα κατέληξαν:

  • ένας 69χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
  • ένας 58χρονος, ο οποίος νοσηλεόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού
  • ένας 59χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ
  • μία 75χρονος, η οποία νοσηλευόταν επίσης στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ
  • μία 95χρονη, ο οποίος νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του ΑΧΕΠΑ
  • ένας 89χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού
  • ένας 90χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παπανικολάου
  • μια 53χρονη στο Αμαλία Φλέμινγκ

Πριν από λίγο έγινε γνωστός και ο θάνατος μιας 79χρονης, η οποιά νοσηλεύοταν στο Ελπίς.

Σωτήρης Τσιόδρας: "Η Ελβετία από 500 κρούσματα έφτασε τα 6.000"

Για να τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, τόνισε πως οι επόμενες δύο εβδομάδες πρέπει να φέρουν μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, αν και παραδέχτηκε πως η κατάσταση δείχνει πως πλέον δύσκολα θα μαζευτεί.

"Eχουμε δύο εβδομάδες μπροστά μας... Ας αποφύγουμε τις ευκαιρίες μετάδοσης σε ένα επίπεδο χαμηλό ή όσο πιο χαμηλό γίνεται. Μπορεί να μη μαζεύεται το πράγμα, γιατί όντως αυτό δείχνει...", ανέφερε και έδωσε το παράδειγμα της Ελβετίας, όπου τα κρούσματα έφτασαν σε τρομακτικά, για την Ελλάδα, νούμερα. "Η Ελβετία έχει 28% θετικότητα! Ξεκίνησε με 500 κρούσματα πριν 15 μέρες και έφτασε ταχύτατα τα 6.000-7.000". Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει 4,4% θετικότητα σήμερα. "Σταδιακά, τσιμπάει... Ήταν 3% πριν 10-15 μέρες. Μέρα με την μέρα, ανεβαίνει", είπε χαρακτηριστικά.

"Δύσκολος ο Δεκέμβριος, είναι η ώρα της συνείδησης"

Ακόμη, ο λοιμοξιωλόγος έκανε λόγο για έναν "δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμώξεις", ανέφερε, προειδοποιώντας για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες αν δε τηρηθούν τα μέτρα.

"Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε. Είναι η ώρα της συνείδησης, να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά", είπε.

"Ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει ίσως και πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Σήμερα είχαμε συνάντηση με τον Ρώσο πρέσβη, μας είπε για την ελπίδα του ρωσικού εμβολίου. Υπάρχει ελπίδα, δοκιμάζονται καινούρια φάρμακα".

Επιθετικός ο κορωνοϊός στις νέες ηλικίες

Ένας βασικός παράγοντας της αύξησης των κρουσμάτων θεωρείται η μετάδοση στους νέους, καθώς στις ηλικίες 19-39, οι μολύνσεις συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς. Λόγω και της αλλαγής στη θερμοκρασία, ο κόσμος συγκεντρώνεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share