Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Oι 13 περιοχές της Ελλάδας που είναι ένα βήμα πριν το lockdown

Ποιες βρίσκονται στο «κόκκινο»

27 Οκτωβρίου 2020 16:56
Κορωνοϊός: Oι 13 περιοχές της Ελλάδας που είναι ένα βήμα πριν το lockdown
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δεκατρείς νομοί της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς της Λάρισας, της Ροδόπης, της Βοιωτίας, της Πέλλας, της Καβάλας και των Τρικάλων, παρουσιάζουν το τελευταίο δεκαήμερο μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση λόγω κορωνοϊού, που μπορεί να οδηγήσει σε lockdown. Παράλληλα εξετάζονται τρία σενάρια από την κυβέρνηση σε περίπτωση που φτάσουν τα κρούσματα τα 1.500.

Μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, οι 13 αυτές περιοχές έχουν το διάστημα από 17 έως 26 Οκτωβρίου από 37 έως 247 νέα κρούσματα η κάθε μία, κι έπονται στη σχετική κατάταξη με την κατανομή των νέων διαγνώσεων.

Όμως οι τρεις από αυτές (Λάρισα, Ροδόπη, Βοιωτία) έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων φορέων ανά 100.000 κατοίκους που είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που ίσως μπορεί να τις μετατρέψουν σε «κόκκινες» περιοχές.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο πλέον «προβληματικός» είναι ο νομός Λαρίσης που έχει το τελευταίο δεκαήμερο 247 κρούσματα κορονοϊού με αντιστοιχία 86 ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθούν η Ροδόπη, με 68 νέους φορείς ανά 100.000 κατοίκους και η Βοιωτία με 60. Στην επικίνδυνη ζώνη με μεγάλο αριθμό κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία νέων νοσούντων είναι η Πέλλα, η Καβάλα και τα Τρίκαλα με 45 έως 49 νέους φορείς σε 100.000 κατοίκους.

Οι υπόλοιπες περιοχές, όπως η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Μεσσηνία (σ.σ. μετά από μια περίοδο μηδαμινού αριθμού νέων φορέων υπάρχει συσσώρευση κρουσμάτων), η Μαγνησία, η Πιερία, η Ημαθία, η Χαλκιδική, έχουν μεγάλο αριθμό νέων διαγνώσεων (από 37 έως 80) αλλά λόγω σχετικά μεγάλου πληθυσμού η αντιστοιχία στους 100.000 κατοίκους είναι χαμηλότερη (από 21 έως 33).

Κορωνοϊός: Δήλωση «βόμβα» για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ανησυχητικά είναι τα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές δείχνουν ότι σήμερα οδεύουμε προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων.

Τους φόβους ότι πλέον μπορεί να περάσουμε από τριψήφιο σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, επιβεβαίωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

“Καταρχάς το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό, πάνω από 1.000. Είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα”, είπε ο κ. Αρκουμανέας.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν 935 κρούσματα, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου με 882 κρούσματα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share