Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Απομακρύνεται το Oruc Reis - Αυτή είναι η θέση του

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

26 Οκτωβρίου 2020 23:33
Συναγερμός στο Αιγαίο: Απομακρύνεται το Oruc Reis - Αυτή είναι η θέση του
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο πάντοτε υπάρχει, αλλά το Oruc Reis τουλάχιστον μοιάζει να απομακρύνεται, αφού το βράδυ της Δευτέρας (26/10) βρέθηκε στη μέση της Μεσογείου, πλέοντας προς την Αίγυπτο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis απομακρύνθηκε από την ελληνική επικράτεια, συνεχίζοντας την πορεία του στη θάλασσα της Μεσογείου. Νωρίτερα, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων, με τους γείτονες να έχουν βρει... κι άλλο τρόπο να προκαλούν.

Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Το θρίλερ με τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Άγκυρα ανανέωσε με Navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου.

Ακύρωσε την Naxtex της 28ης Οκτωβρίου η Τουρκία

Ο συναγερμός στο Αιγαίο έχει σημάνει μεν, αλλά η Τουρκία προχώρησε σε μια νέα κίνηση, ακυρώνοντας την Navtex της 28ης και της 29ης Οκτωβρίου για στρατωτική άσκηση, με την Ελλάδα να ακολουθεί.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, το πρακτορείο ΙΗΑ μετέδωσε ως έκτακτη είδηση το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία ως ένδειξη καλής θέλησης τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, «η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη Navtex για τις 29 Οκτωβρίου και η Τουρκία αντίστοιχα για τις 28 Οκτωβρίου. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η Τουρκία ακύρωσε τη δική της Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο ως ένδειξη καλής θέλησης».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share