Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ακύρωσε την Naxtex της 28ης Οκτωβρίου η Τουρκία

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

26 Οκτωβρίου 2020 16:55
Συναγερμός στο Αιγαίο: Ακύρωσε την Naxtex της 28ης Οκτωβρίου η Τουρκία
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο έχει σημάνει μεν, αλλά η Τουρκία προχώρησε σε μια νέα κίνηση, ακυρώνοντας την Navtex της 28ης και της 29ης Οκτωβρίου για στρατωτική άσκηση, με την Ελλάδα να ακολουθεί, αν και υπάρχουν... κι άλλες εκκρεμότητες.

Επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, το πρακτορείο ΙΗΑ μετέδωσε ως έκτακτη είδηση το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία ως ένδειξη καλής θέλησης τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική Μεσόγειο».

Συγκεκριμένα, «η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη Navtex για τις 29 Οκτωβρίου και η Τουρκία αντίστοιχα για τις 28 Οκτωβρίου. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η Τουρκία ακύρωσε τη δική της Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο ως ένδειξη καλής θέλησης».

Λαβρόφ - Δένδιας: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντηση τους χαρακτήρισαν αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε «ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Νίκος Δένδιας και ο Σεργκέι Λαβρόφ είπαν ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να γίνει η επέκταση των 12 ναυτικών μιλιών.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται «μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός».

«Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share