Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Επίθεση Ερντογάν για Μακρόν: “Ενθαρρύνει τις φασιστικές επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων”

Εμπάργκο στα γαλλικά προϊόντα ζήτησε ο Ερντογάν

26 Οκτωβρίου 2020 15:05
Επίθεση Ερντογάν για Μακρόν: “Ενθαρρύνει τις φασιστικές επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων”
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας με πρωταγωνιστή αυτή την φορά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εξαπολύει επιθέσεις στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με ότι έχει γίνει τις τελευταίες μέρες. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε απαντήσει προηγουμένως στον Ερντογάν αναλύοντας το πλάνο του με το οποίο θα κινηθεί με μέτρα πρόσληψης κατά της “ριζοσπαστικοποίησης” των νεαρών μουσουλμάνων.

Συγκεκριμένα Σκληραίνει η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καλεί τη Δευτέρα τους Τούρκους σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. «Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να είσαι μουσουλμάνος και να ζεις με τον ισλαμικό τρόπο ζωής στις δυτικές χώρες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία θεωρεί την ισλαμοφοβία ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Ερντογάν κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση απέναντι στα εγκλήματα μίσους. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την ισλαμοφοβία».

«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να καλέσουν τον Μακρόν που οδηγεί το αντι-μουσουλμανικό μίσος στην ήπειρο για να σταματήσει αυτές τις πολιτικές», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ανήρτησε σειρά από tweet, με τα οποία επιβεβαιώνει τις αξίες που πρεσβεύει και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

Μπορέλ: "Απαράδεκτα" τα σχόλια Ερντογάν για Μακρόν

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο twitter. Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκδώσει νέα NAVTEX για το Oruc Reis για να γίνει η επέκταση των ερευνών σε Ρόδο και Κάρπαθο.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Τα σχόλια του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο, στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του Κόμματος AK Καισάρεια, είπε για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν πως «χρειάζεται ψυχοθεραπεία».

«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους; Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία. Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του», δήλωσε, σε μια επίθεση επί του προσωπικού στον Γάλλο πρόεδρο και προσέθεσε: «Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του. Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Η απάντηση της Γαλλίας

Η Γαλλία απάντησε μάλιστα στους παραπάνω χαρακτηρισμούς με την ανάκληση του πρέσβη της στην Άγκυρα. «Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» σχολίασε το Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share