Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Σε απόσταση αναπνοής από το lockdown οι Σέρρες

Στις Σέρρες ο Νίκος Χαρδαλιάς

25 Οκτωβρίου 2020 11:28
Κορωνοϊός: Σε απόσταση αναπνοής από το lockdown οι Σέρρες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή, όπου βρισκόταν και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο2 Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι ο στόχος της επίσκεψης και της σύσκεψης είναι όχι για να επιβληθεί lockdown, αλλά για να αποτραπεί. Επίσης σημειώνεται ότι οι Σέρρες έχουν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού με διάμεση ηλικία τα 34 έτη.

«Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να εφαρμόσει τα μέτρα, είναι εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή». Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων, καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Μπορούμε να κερδίσουμε με πιστή τήρηση των μέτρων». Eπίσης ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σε αυτή τη φάση η εξάπλωση της πανδημίας σχετίζεται με τη διασκέδαση.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας τόνισε ότι ανεξάρτητα από την κατηγορία που βρίσκεται κάθε περιοχή, πρέπει να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα και η ένταξη μίας περιοχής σε κατηγορία δεν είναι τιμωρητική. Γίνονται περίπου 25.000 τεστ την ημέρα στη χώρα. Επίσης επανέλαβε ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και ότι με την τήρηση των μέτρων διευκολύνουμε το σύστημα υγείας που έτσι πιέζεται λιγότερο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να αποφύγουμε το lockdown, γιατί θα ήταν καταστροφικό, μπορούμε να τηρήσουμε τα μέτρα, είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη».

Ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από το Δήμο, με στόχο να αποφευχθεί το lockdown, ειδικά και για τα μέτρα που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις, και κάλεσε σε τήρηση των πρωτοκόλλων και των κανόνων ασφαλείας.

Στο επίπεδο «3» οι Σέρρες

Από τις 23 Οκτωβρίου ολόκληρη η περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει περάσει στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την λοίμωξη COVID-19 και ισχύουν τα μέτρα που αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο 3. Επιπλέον, με βάση τα νέα δεδομένα, από χθες Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις Σέρρες, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, (μάσκα παντού), σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Εξαιρετικά επιθετική έξαρση»

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε απευθύνει έκκληση στους κατοίκους των Σερρών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα αυτοπροστασίας ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη είχε δηλώσει ότι «Οι Σέρρες είναι on alert» καθώς υπάρχει «τεράστιο θέμα», «διότι η έξαρση είναι εξαιρετικά επιθετική».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Σάββατο 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εκ των οποίων τρία συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ εννέα αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα

Μετά από διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες, το Σάββατο τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 900. Το αρνητικό ρεκόρ των 935 κρουσμάτων συνέπεσε με την «πρεμιέρα» των νέων μέτρων στη χώρα, ο αντίκτυπος των οποίων αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Πρεμιέρα» για τα νέα μέτρα

Σημειώνεται ότι ξεκίνησε το Σάββατο η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 π.μ. μέχρι τις 5.00 π.μ. στις περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3 και 4, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share