Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ: Τι ισχύει για delivery και take away

Αναλυτικά η απόφαση

24 Οκτωβρίου 2020 17:32
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ: Τι ισχύει για delivery και take away
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εδώ και λίγες ώρες έχει αναρτηθεί η απόφαση σχετικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταστημάτων εστίαση, λιανεμπορίου, σχολείων αλλά και ποιοι εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Ωστόσο, το παράδοξο με την απόφαση είναι ότι έχει προβλεφθεί να επιτρέπεται το take away και το delivery ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση μετά τις 00:30 τα ξημερώματα. Επίσης δείτε τους σοβαρούς λόγους που θα μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος το βράδυ μετά την σήμανση απαγόρευσης.

Όπως μπορείτε να δείτε στη σχετική απόφαση, ενώ υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 το βράδυ, τα καταστήματα που παρέχουν take away υπηρεσία θα μπορούν να λειτουργούν. Στην ουσία, σύμφωνα με μία απλή ανάγνωση η απόφαση παρέχει την δυνατότητα σε όλα τα ψητοπωλεία που παρέχουν σουβλάκι στο χέρι να λειτουργούν χωρίς ωστόσο οι πελάτες να μπορούν να τα προσεγγίσουν λόγω απαγόρευσης μετακίνησης.

Στην συγκεκριμένη απόφαση περιγράφεται η λειτουργία εστίασης. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 2 και πάνω είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό. Ταυτόχρονα, υποχρεωτική είναι και η χρήση μάσκας και από τους πελάτες κατά την αναμονή. Τα καταστήματα θα λειτουργούν με πληρότητα 65% ενώ οι επιτρεπόμενοι καθήμενοι είναι 6 στο επίπεδο 2 και 4 στο επίπεδο 3 εκτός και αν πρόκειται για οικογένειες οπότε μπορούν να κάθονται 6 ανά τραπέζι.

Κορωνοϊός: Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα με lockdown για τη μισή χώρα

Σε εφαρμογή μπαίνουν στην Ελλάδα τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, με τη μισή χώρα να βρίσκεται, επί της ουσίας, σε lockdown, αφού η χρήση μάσκας είναι πια παντού υποχρεωτική, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 το πρωί καθημερινά.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος,τα Τρίκαλα, ηΘεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, με τα κρούσματα να μη σταματούν να αυξάνονται.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίστηκε την Παρασκευή πως εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική, και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τι ισχύει για εργαζόμενους κατά τη νυχτερινή απαγόρευση

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και θα ισχύσουν από το Σάββατο, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά

Χθες Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησής τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές όπως η Χαλκιδική. «Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές με συνεπακόλουθο την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας για τις περιοχές αυτές», σημείωσε.

Απηύθυνε ακόμη ισχυρή σύσταση σε όλους όσους μετακινούνται από τους νομούς τους σε όμορους νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς, όπως επισήμανε, «η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλεια».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share