Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ματαιώνεται η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου

Πως θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί

23 Οκτωβρίου 2020 14:27
Κορωνοϊός: Ματαιώνεται η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, στην ομώνυμη εκκλησία, λόγω του βεβαρημένου επιδημιολογικού φορτίου που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το GrTimes.gr, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ανέφερε πως οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

«Δηλαδή θα προσπαθήσουμε να μπαίνουν στον Ιερό Ναό, πολύ λίγοι πιστοί, ίσα ίσα για το προσκύνημα και ελάχιστοι για τη λειτουργία. Δεν θα γίνει η επίσημη δοξολογία, δεν θα γίνει η λιτανεία την παραμονή το πρωί. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το προαύλιο όσο περισσότερο μπορούμε», πρόσθεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης.

Ερωτηθείς για αν το προσκύνημα των πιστών θα μπορεί να γίνεται και με επαφή, καθώς είθισται να φιλούν τα λείψανα του Αγίου, αναφέρει πως θα ζητηθεί από τον κόσμο να προσέχει, επίσης διαβάστε για τον ιερέα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης που βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό.

«Κανονικά θα πρέπει να μην το κάνει. Θα τους ζητήσουμε να προσέχουν. Αυτή θα είναι η οδηγία. Εμείς έχουμε security, έχουμε κανονίσει να μπαίνουν ελάχιστοι στον ναό και να τηρούνται οι αποστάσεις», είπε και κατέληξε: «Όποιος επίσημος θέλει να έρθει, θα έρθει ανεπίσημα»

Ματαιώνεται η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου

Προφήτης Ηλίας: Ο λόγος που οι εκκλησίες του βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο

Η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία και τιμά τη μνήμη του ανθρώπου, που έδρασε στα 90-100 π.Χ., αποτελώντας έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του Θεού στη Γη, ενώ υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, που οι εκκλησίες του βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ηλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας.

Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Προφήτης Ηλίας: Ο λόγος που οι εκκλησίες του βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο

Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι.

Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι».

Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share