Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ

Σκέτο θρίλερ

23 Οκτωβρίου 2020 13:44
Σεισμική δόνηση 6,1 Ρίχτερ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στα νησιά Φίτζι και Τόνγκα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε υποθαλάσσιο βάθος 464 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει αισθητή στην επιφάνεια. Λόγω του μεγάλου υποθαλάσσιου βάθους, δεν προκλήθηκε τσουνάμι. Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 698 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Τόνγκα Νουκουαλόφα.

Δείτε το σημείο στο χάρτη:

Τι πρέπει να κάνεις κατά τη διάρκεια του σεισμού: Προστάτευσε τον εαυτό σου.

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  • Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  • Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.
  • Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:
  • Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  • Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  • Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Σοκ: Σεισμός 7,5 ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Τρόμος προκαλεί η ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών που σημειώθηκε σε περιοχή νότια από τις Αλεούτιες Νήσους στην Αλάσκα χθες Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS), με αποτέλεσμα τα Κέντρα Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι των ΗΠΑ (TWC) να εκδώσουν έκτακτο δελτίο.

Τα Κέντρα εκτίμησαν ότι το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός αυτός, ο οποίος αρχικά εκτιμήθηκε ότι είχε ισχύ 7,4 βαθμών, ενδέχεται να πλήξει τις περιοχές Σαντ Πόιντ, Κολντ Μπέι και Κόντιακ της Αλάσκας. Πρόκειται πάντως για μάλλον αραιοκατοικημένα εδάφη. Υπενθυμίζεται ότι σημειώθηκε μεγάλος σεισμός και στην Ζάκυνθο και συγκεκριμένα 3.9 ρίχτερ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share