Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Εθεάθη ακυβέρνητο πλοίο με σημαία της Τουρκίας

Το πλοίο βρίσκεται κοντά στη Μήλο

23 Οκτωβρίου 2020 11:43
Συναγερμός στο Αιγαίο: Εθεάθη ακυβέρνητο πλοίο με σημαία της Τουρκίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συναγερμός έχει σημάνει στο Λιμενικό Σώμα διότι εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο να πλέει ακυβέρνητο σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μύλου. Δείτε επίσης για το Oruc Reis το οποίο από το πρωί της Παρασκευής όπου κινείται ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο απέχοντας περίπου 35 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Πρόκειται για πλοίο σημαίας Τουρκίας, το οποίο, αυτή την ώρα, πλέει 20 ναυτικά μίλια νοτίως του νησιού. Επιβαίνουν, σύμφωνα με το Λιμενικό, 11 άτομα πλήρωμα. Στο σημείο σπεύδει ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο.

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αναλαμβάνει δράση ξανά το ΝΑΤΟ

Αναλαμβάνει ξανά δράση στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ με αφορμή την νέα κρίση που έχει «ξεσπάσει» στην περιοχή εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών, ενεργοποιώντας το σχετικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρθηκε στο Open, υπάρχει βούληση απ' όλες τις πλευρές να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός, αλλά, υπό την προϋπόθεση να φύγει το Oruc Reis από την περιοχή, κάτι που ζήτησε κι Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως ο ΥΠΕΘΑ, για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζήτησε να σταματήσουν να εκδίδονται NAVTEX και να σταματήσουν και οι επιθετικές δηλώσεις. Η τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των επαφών, κάτι που αποδεικνύεται, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, και με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία κι έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά δέσμευσαν παράνομη περιοχή και η Αθήνα απάντησε φυσικά με αντι-Navtex καθώς επικαλείται δέσμευση περιοχής που ανήκει στην Ελλάδα.

Το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο έχει χαράξει δυτική πορεία και κατευθύνεται προς τη Ρόδο. Μένει να αποδειχθεί αν οι Τούρκοι θα συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες.

Αλλάζει πορεία το Oruc Reis - Κατευθύνεται βορειοδυτικά του Καστελόριζου

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με τις κινήσεις της και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι βρισκόταν στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με πορεία ανατολική-βορειοανατολική το Oruc Reis.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος στα 25 ναυτικά μίλια και μέσα σε 3 περίπου ώρες διήνυσε μια απόσταση περίπου 16 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα 4,4-4,6 κόμβων.

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα το Oruc Reis εμφανίζεται να πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και νέα πορεία βορειοδυτικά του Καστελόριζου, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά ρότα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share