Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ακάρ περί "Γαλάζιας Πατρίδας"

23 Οκτωβρίου 2020 09:50
Ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο το Oruc Reis
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο κινείται το Oruc Reis το πρωί της Παρασκευής, απέχοντας περίπου 35 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα δύο βοηθητικά του και τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ακολουθούν πορεία βορειοανατολική και πλέουν με ταχύτητα περίπου τεσσάρων κόμβων.

Σύμφωνα με την τελευταία παράνομη τουρκική Navtex, το Oruc Reis θα παραμείνει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου, επίσης διαβάστε πως απάντησε η Ελλάδα στην τουρκική Navtex.

Ήδη, όμως, το τουρκικό καθεστώς, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει το επόμενο επιθετικό βήμα της Άγκυρας.

Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να σφετεριστούν, επικαλούμενοι το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που το τουρκικό καθεστώς επιχειρήσει σεισμικές εργασίες νότια της Κρήτης.

Οι δηλώσεις Ακάρ

Από κει και πέρα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη διαλόγου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων Ελλάδας – Τουρκίας, επανέλαβε τα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας.

Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και συνέχισε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share