Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020

Συναγερμός στο Αιγαίο: Αναλαμβάνει δράση ξανά το ΝΑΤΟ

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

22 Οκτωβρίου 2020 22:44
Συναγερμός στο Αιγαίο: Αναλαμβάνει δράση ξανά το ΝΑΤΟ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αναλαμβάνει ξανά δράση στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ με αφορμή την νέα κρίση που έχει «ξεσπάσει» στην περιοχή εξαιτίας των τουρκικών ενεργειών, ενεργοποιώντας το σχετικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρθηκε στο Open, υπάρχει βούληση απ' όλες τις πλευρές να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός, αλλά, υπό την προϋπόθεση να φύγει το Oruc Reis από την περιοχή, κάτι που ζήτησε κι Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως ο ΥΠΕΘΑ, για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζήτησε να σταματήσουν να εκδίδονται NAVTEX και να σταματήσουν και οι επιθετικές δηλώσεις. Η τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των επαφών, κάτι που αποδεικνύεται, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, και με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία κι έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά δέσμευσαν παράνομη περιοχή και η Αθήνα απάντησε φυσικά με αντι-Navtex καθώς επικαλείται δέσμευση περιοχής που ανήκει στην Ελλάδα.

Το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο έχει χαράξει δυτική πορεία και κατευθύνεται προς τη Ρόδο. Μένει να αποδειχθεί αν οι Τούρκοι θα συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες.

Αλλάζει πορεία το Oruc Reis - Κατευθύνεται βορειοδυτικά του Καστελόριζου

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία με τις κινήσεις της και συγκεκριμένα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι βρισκόταν στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με πορεία ανατολική-βορειοανατολική το Oruc Reis.

Στους χάρτες που ακολουθούν φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στις 11:30 ώρα Ελλάδος στα 25 ναυτικά μίλια και μέσα σε 3 περίπου ώρες διήνυσε μια απόσταση περίπου 16 ναυτικών μιλίων καθώς κινείται με ταχύτητα 4,4-4,6 κόμβων.

Άλλαξε πορεία το Oruc Reic και φεύγει από το Καστελόριζο

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ήταν σε απόσταση 9 μίλια από το Καστελόριζο το Oruc Reis

Το Oruc Reis ήταν πριν τις 2 το μεσημέρι 9 μίλια απόσταση από το Καστελόριζο

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα το Oruc Reis εμφανίζεται να πλέει με ταχύτητα 4,5 κόμβων και νέα πορεία βορειοδυτικά του Καστελόριζου, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά ρότα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share