Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Μάττη Εγκον-Ξυλά: "Έφυγε" από τη ζωή η ιδρύτρια της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής

Μία σημαντική απώλεια!

22 Οκτωβρίου 2020 15:31
Μάττη Εγκον-Ξυλά:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έφυγε από τη ζωή πριν μερικές μέρες η Μάττη Εγκον-Ξυλά, μια ομογενής που υποστήριξε με σθένος τα γράμματα και τις τέχνες. Με καταγωγή από τη Χίο και συγκεκριμένα τα Καρδάμυλα από όπου ήταν ο πατέρας της Μιχάλης Ξυλάς, η Μάττη στα 12 της χρόνια μετακομίζει με την οικογένειά της στο Λονδίνο όταν ο πατέρας της μετέφερε την έδρα της ναυτικής επιχείρησής του το 1947.

Εκεί, θα σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανθρωπιστικά γράμματα και θα αγαπήσει τον πολιτισμό της κλασσικής και σύγχρονης Ελλάδας. Επίσης απεβίωσε και ο βιρτουόζος του βιολιού και συνεργάτης πολλών μεγάλων ονομάτων της νυχτερινής ζωής, Ζήσης Κασιάρας

Η ομογενής ήταν η δημιουργός της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής του Λονδίνου το 1986, έναν θεσμό που ενίσχυσε την Ελληνική Αρχαιολογία στη Βρετανία αλλά και τις σχέσεις των ακαδημαϊκών κοινοτήτων με αυτές της Ελλάδας.

Αρχικά παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Κομνηνό με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και μετά από πολλά χρόνια παντρεύτηκε τον ζωγράφο Νίκολας Έγκον.

Η προσφορά της στο νησί του πατέρα της ήταν μεγάλη. Ο πατέρας της είχε ιδρύσει το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στο νησί το οποίο και είχε δωρίσει στο δήμο Καρδάμυλων ενώ και η ίδια συμμετείχε και προσέφερε σε πρωτοβουλίες και δράσεις στο νησί με σκοπό την ανάδειξη των γραμμάτων και των τεχνών. Στη μνήμη του πατέρα της, η Μάττη χορηγούσε υποτροφίες σε νέους αρχαιολόγους και σε φοιτητές Ναυτικών Σπουδών.

Θρήνος: Πέθανε η 54χρονη Ιωάννα Κουταντέλια

Πέθανε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου η 54χρονη Ιωάννα Κουταντέλια που το απόγευμα του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 67χρονος, την ώρα που περπατούσε με τον σύζυγό της. Θρήνος επικρατεί και στον επιχειρηματικό κόσμο μετά τον χαμό γνωστού Έλληνα επιχειρηματία.

Η Ιωάννα Κουταντέλια ήταν Πτυχιούχος και υποψήφια Διπλωματούχος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και ο Σύλλογος των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, εξέδωσε ψήφισμα για το θάνατό της.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share