Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021

Θρήνος: Πέθανε θρυλικός κιθαρίστας

Ανείπωτη θλίψη στο χώρο της μουσικής

20 Οκτωβρίου 2020 20:51
Θρήνος: Πέθανε θρυλικός κιθαρίστας
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Μια σημαντική φυσιογνωμία της βρετανικής μουσικής σκηνής, ο κιθαρίστας – πολυοργανίστας Σπένσερ Ντέιβις, έφυγε από τη ζωή σε 81 ετών, από πνευμονία. Ο Ουαλός μουσικός ήταν η βασική κινητήριος δύναμη πίσω από το δημοφιλές συγκρότημα της δεκαετίας του '60 Spencer Davis Group που έκανε μεγάλες επιτυχίες με γνωστότερες τα κομμάτια «Keep On Running» και «Somebody Help Me» και «Gimme Some Lovin». Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν ο χώρος της μουσικής θρηνούσε έναν ακόμη κιθαρίστα.

Ξεκίνησε να παίζει φυσαρμόνικα στα έξι του μόλις χρόνια γεγονός που έδειχνε ξεκάθαρα την κλίση που είχε στην μουσική. Από τα 16 του που μετακόμισε στο Λονδίνο άρχισε να παίζει σε τοπικά κλαμπ όπου είχε την ευκαιρία να συν αναστραφεί με σημαντικούς μουσικούς.

Η επιτυχία, όμως, ήρθε το 1963 με την δημιουργία της μπάντας που έφερε το όνομά του και κατέκτησε, πολύ σύντομα, το βρετανικό κοινό αλλά και το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ίδιος έπαιζε κιθάρα στο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Stevie Winwood, o αδελφός του Muff και ο Peter York. Δεδομένου, ωστόσο, ότι Σπένσερ Ντέιβις ήταν εξαιρετικά επικοινωνιακός αλλά και ο μοναδικός που έδινε συνεντεύξεις, κέρδισε τον τίτλο της ψυχής του γκρουπ.

Το συγκρότημα Spencer Davis Group

Το τραγούδι τους «Keep on Running » κατέκτησε την κορυφή των βρετανικών τσαρτ το 1966 κατόρθωμα για το οποίο δέχτηκαν συγχαρητήρια ακόμη και από τους Beatles! Το τηλεγράφημα που έλαβαν από τα θρυλικά «Σκαθάρια» υπήρξε μια από τις πιο ευτυχείς στιγμές της διαδρομής τους.

Οι Spencer Davis Group διαλύθηκαν το 1967 κι ενώ βρίσκονταν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους ύστερα από την απόφαση του Stevie Winwood να εγκαταλείψει το συγκρότημα. Η μπάντα συνέχισε για λίγο ακόμη τη μουσική δράση της πολύ σύντομα, όμως, ο Σπένσερ Ντέιβις αποφάσισε να φύγει για την Αμερική και να ακολουθήσει σόλο μουσική διαδρομή. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν ιδιαίτερα καλά για εκείνον καθώς ένα δισκογραφικό συμβόλαιο που είχε αφήσει πίσω στη Βρετανία τον οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Επέστρεψε, παρόλα αυτά, στην τραγουδοποιία το 1984 για να επανασυνδεθεί, λίγα χρόνια αργότερα, με τους εναπομείναντες Spencer Davis Group με τους οποίους συνέχισε να περιοδεύει ανά τον κόσμο για αρκετά χρόνια.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share