Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Πέθανε ο επιχειρηματίας Πάνος Μούγιος

Θρήνος...

20 Οκτωβρίου 2020 15:06
Πέθανε ο επιχειρηματίας Πάνος Μούγιος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο ομογενής, πατρινός στην καταγωγή και γνωστός επιχειρηματίας με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριοποίηση στην Αμερική, Πάνος Μούγιος. Θρήνος, επικρατεί και στο εγχώριο καλλιτεχνικό κόσμο μετά τον χαμό γνωστού ηθοποιού.

Ο Πάνος Μούγιος διατηρούσε πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκίνητων στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Τα καλοκαίρια επισκεπτόταν ανελλιπώς το σπίτι του στο Ρίο Πατρών μαζί με τον αδελφό του Γιώργο που ζει στην Πάτρα.

Ο εκλιπών με την σύζυγό του, Άννα απέκτησαν δύο κόρες, την Σωσώ και την Μαρία που ζουν και εργάζονται στην Νέα Υόρκη, ενώ ευτύχησε να δει και δύο εγγόνια. Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα από τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Πέθανε ο αρχαιολόγος Νίκος Ζίας

Πέθανε, σε ηλικία 81 ετών, ο Νίκος Ζίας, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, από τη σύστασή του το 1997 έως το 2015. Επίσης, θρήνος επικρατεί και στον δημοσιογραφικό κόσμο μετά τον χαμό γνωστού δημοσιογράφου.

Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος Νίκος Ζίας

Ο Νίκος Ζίας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού το 1962, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το έτος 1964 έλαβε μέρος στην προετοιμασία της ιστορικής έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ζάππειο Μέγαρο με θέμα "Βυζαντινή Τέχνη - Τέχνη Ευρωπαϊκή", της έκθεσης εκείνης που ανέδειξε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή διάσταση της βυζαντινής τέχνης.

Ως συνεργάτης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου ο Νίκος Ζίας μετέβη το 1965 στην Καστοριά, γενέτειρα του πατέρα του, όπου κατέγραψε και περισυνέλεξε μεγάλο αριθμό βυζαντινών κυρίως εικόνων, ορισμένες από τις οποίες αργότερα μελέτησε και δημοσίευσε. Την πρώιμη αυτή περίοδο άρχισε και η ενασχόλησή του με τις εικαστικές τέχνες της νεοελληνικής περιόδου, συνεργαζόμενος με περιοδικά, όπως η "Νέα Εστία" και ο "Ζυγός", με το Ε.Ι.Ρ., επιμελούμενος την εκπομπή " Η Τέχνη στη Ζωή μας", και με την εφημερίδα "Μεσημβρινή", γράφοντας τεχνοκριτική.

Το 1966, έχοντας πρωτεύσει στον διαγωνισμό του Υπουργείου Προεδρίας, διορίσθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ως επιμελητής αρχαιοτήτων. Αρχικά υπηρέτησε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και αργότερα τοποθετήθηκε στον Μυστρά, όπου ασχολήθηκε με τη συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού της Μητρόπολης-Αγίου Δημητρίου, με ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες στον Μυστρά, στη Μονεμβασία και στη Μάνη, διοργανώνοντας παράλληλα στη Σπάρτη και έκθεση με θέμα «Βυζαντινές καταβολές στη σύγχρονη ελληνική τέχνη».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε για την απώλεια του σπουδαίου επιστήμονα. «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Νίκο Ζία, τον επιστήμονα και τον ακαδημαϊκό δάσκαλο, ο οποίος για περισσότερα από πενήντα χρόνια εργάστηκε ακάματα για την προστασία, την ανάδειξη, την προβολή, της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου. Αποχαιρετούμε τον δημόσιο λειτουργό που με μοναδική αφοσίωση και πίστη υπηρέτησε για δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Αποχαιρετούμε τον γλυκύ, γοητευτικό και πολυτάλαντο άνθρωπο, τον οποίον όσοι γνωρίσαμε και ζήσαμε από κοντά θα έχομε πάντα στην καρδιά και την μνήμη μας. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Νίκο Ζία τόσο ως Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, όσο και ως μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι τοποθετήσεις του και η διατύπωση των απόψεών του, πέρα από την επιστημονική του γνώση, ανεδείκνυαν τον βαθύ σεβασμό του προς τον συνομιλητή του, προς τη θέση του άλλου, και όχι μόνον όταν απευθυνόταν σε ομολόγους ή ομοτέχνους του, αλλά κυρίως όταν συνομιλούσε με υποδειγματική ευγένεια και κατανόηση με τους πολίτες. Η ευρυμάθειά του, η ευρύτητα του πνεύματός του, η χωρητικότητα και η κοινωνικότητά του, η αφοσίωση και η προσήλωσή του στις αξίες και τις αρχές του, αλλά και στους στόχους του μέχρι την επίτευξή τους, δεν μπορούν να ξεχαστούν απ' όσους βρεθήκαμε κοντά του και διδαχθήκαμε από τα λόγια και τα έργα του».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share