Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Τι λέει η νέα έρευνα για τον κορωνοϊό στα αεροπλάνα - Τι γίνεται όταν βήχει κάποιος

Θετικό σημάδι για τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών που προσπαθεί να ανακάμψει

16 Οκτωβρίου 2020 10:27
Τι λέει η νέα έρευνα για τον κορωνοϊό στα αεροπλάνα - Τι γίνεται όταν βήχει κάποιος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο κίνδυνος έκθεσης στον κορωνοϊό είναι πολύ χαμηλός στις πτήσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες.

Πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για τον κλάδο των αεροπορικών εταιριών καθώς προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά από τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η πανδημία COVID-19 στις μετακινήσεις των επιβατών.

Τι γίνεται στην καμπίνα του αεροπλάνου εν μέσω κορωνοϊού

Όταν ένας επιβάτης που κάθεται –εντός καμπίνας αεροσκάφους- φοράει μάσκα, ένα μέσο ποσοστό 0,003% των σωματιδίων του αέρα που τον περιβάλλουν είναι μολυσμένα, εντός της ζώνης των αναπνοών του, γύρω από το κεφάλι του, ακόμη και αν οι επιβάτες κάθονται σε όλες τις θέσεις, όπως εντόπισε η ίδια μελέτη.

Στην υπόθεση διεξαγωγής της έρευνας υπήρχε ένα μολυσμένο άτομο στο αεροπλάνο, ενώ δεν εξομοιώθηκαν οι συνέπειες από την κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας του αεροσκάφους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πτήσεις αεροσκαφών Boeing 777 και Boeing 767 της United Airlines, ενώ τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι μάσκες βοήθησαν στη μείωση της έκθεσης στη μόλυνση από τον κορωνοϊό όταν κάποιος είχε βήχα, ακόμη και στις γειτονικές θέσεις εντός της καμπίνας επιβατών των αεροσκαφών.

Ποσοστό περίπου 99,99% των σωματιδίων είχαν φιλτραριστεί μέσα σε 6 λεπτά, εξαιτίας της λειτουργίας ταχείας ανακύκλωσης του αέρα, του εξαερισμού καθοδικού ρεύματος αέρα, αλλά και των σύγχρονων συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, που διαθέτουν τα αεροσκάφη.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr για μια έρευνα η οποία αναφέρει πως οι ασθενείς παράγουν αντισώματα επτά μήνες μετά την λοίμωξη.

Αεροπλάνο και κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης

Μια νέα προοπτική στις θεραπείες για την πανδημία του κορωνοϊού δίνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα στη Σκωτία. Πρόκειται για μια νέα εισπνεόμενη θεραπεία που προλαμβάνει την εξάπλωση της λοίμωξης και ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική από πολλές υπάρχουσες αγωγές.

Τα αποτελέσματα κρίνονται τόσο σημαντικά, που ήδη διενεργούνται περαιτέρω έρευνες και σχεδιάζοντες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για τις αρχές του 2021.

Η σκωτσέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας ILC Therapeutics υποστηρίζει ότι η νέα συνθετική ιντερφερόνη της με την ονομασία Alfacyte, είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες από τις υπάρχουσες εμπορικά διαθέσιμες ιντερφερόνες, όπως η ιντερφερόνη Α2 και η ιντερφερόνη Β1α.

Κορωνοϊός νέα έρευνα

Οι φυσικοί «ενισχυτές» του ανοσοποιητικού

Οι ιντερφερόνες είναι πρωτεΐνες που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός εις απόκριση λοιμώξεων βοηθώντας την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η λοίμωξη COVID-19, ως γνωστόν, προσπαθεί να επιβραδύνει την ανταπόκριση της φυσικής ιντερφερόνης στον SARS-CoV-2 και η Alfacyte είναι ειδικά σχεδιασμένη να επιταχύνει την ανταπόκριση της και έτσι να προλάβει την εξέλιξη της νόσου.

Η ανεξάρτητη έρευνα που εκπόνησε το σκωτσέζικο πανεπιστήμιο με επικεφαλής την Δρ. Κάθριν Άνταμσον, Λοιμωξιολόγος στη Σχολή Βιολογίας απέδειξε την ανωτερότητα της Alfacyte σε in vitro μελέτη έναντι του SARS-CoV-2.

Όπως εξηγεί η ίδια, που επέβλεψε τα πειράματα, «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην βιοδραστικότητα των διαφόρων υποτύπων ιντερφερόνης έναντι των κορωνοϊών. Οι διαφορές αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές θεραπευτικές επιπτώσεις στην COVID-19».

H Alfacyte, συνθετικό μόριο με βάση τις ανθρώπινες ιντερφερόνες Α, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Γουίλιαμ Στίμσον, ιδρυτή και επικεφαλής Επιστημονικό Διευθυντή της ILC Therapeutics.

Ο Δρ Άλαν Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της σκωτσέζικης βιοφαρμακευτικής εταιρείας χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικά τα πειραματικά αποτελέσματα στη μάχη κατά της COVID-19 ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας εξηγεί ότι «οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι καίριας σημασίας για να καταπολεμήσουμε τη νόσο.

Το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα ανοσολογικό τείχος στην ιογενή λοίμωξη. Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό έξω από αυτό το τείχος για όσο χρόνο χρειάζεται η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση να ετοιμαστεί για τη μάχη, τότε η COVID-19 δεν θα μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και να προκαλέσει συστημική βλάβη».

Οι ιντερφερόνες Α είναι μια οικογένεια 12 φυσικών πρωτεϊνών, που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ωστόσο μόνος ένας υποτύπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά, η ιντερφερόνη Α2.

Κορωνοϊός έρευνα για εισπνεόμενη θεραπεία

Alfacyte: Διττή καταπολέμηση του SARS-CoV-2

Ο Γουίλιαμ Στίμσον μελέτησε επί 20 χρόνια όλες τους υποτύπους των ιντερφερόνων και την αποτελεσματικότητά τους ως ανοσορυθμιστές και αντι-ιικούς παράγοντες, όχι μόνο για τη νόσο COVID-19 που είναι νέα ασθένεια αλλά και για άλλες νόσους που προκύπτουν από κορωνοϊούς, όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Η έρευνά του αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της νέας πατενταρισμένης συνθετικής ιντερφερόνης Α, Alfacyte, η οποία βασίζεται στους πιο αποτελεσματικούς και ισχυρούς υποτύπους της ιντερφερόνης Α.

«Ο SARS-CoV-2 και οι άλλοι κορωνοϊοί έχουν σπαταλήσει πολύ ενέργεια εξελικτικά προσπαθώντας να αυτο-προστατευθούν από την ιντερφερόνη Α, αφού η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι να μπορέσουν να υπερπηδήσουν το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Δρουν καθυστερώντας την παραγωγή της ιντερφερόνης Α και έτσι ανοίγουν "τρύπα" στο ανοσιακό τείχος πριν το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι έτοιμο να τους αντιμετωπίσει. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία ο σωστός συγχρονισμός.

Προσφέροντας με τη βοήθεια ενός νεφελοποιητή στους αεραγωγούς μια ισχυρή ιντερφερόνη όπως η Alfacyte, ελπίζουμε ότι θα επιταχύνουμε και θα υποστηρίξουμε τον αμυντικό μηχανισμό του ενδογενούς ανοσοποιητικού συστήματος και θα εμποδίσουμε τελικά την εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης και την επιδείνωση της υγείας του ασθενή», εξηγεί ο Δρ. Στιμσον.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «εκτός από άμεση αντι-ιική δράση, η Alfacyte είναι και ένας ισχυρός διεγέρτης των κυττάρων που ονομάζονται φυσικοί φονείς (ΝΚ) και τα οποία παίζουν καίριο ρόλο στη άμυνα έναντι της εξάπλωσης της COVID-19 στον οργανισμό. Οι ιδιότητες αυτές κάνουν την Alfacyte μια εξαιρετικά υποσχόμενη υποψήφια φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share