Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκική παραβατικότητα

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία

16 Οκτωβρίου 2020 08:17
Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκική παραβατικότητα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα είναι η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Επίσης δείτε γιατί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έφυγε γρήγορα από την Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη. Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Μητσοτάκης: Η ΕΕ να μείνει συνεπής έναντι τουρκικών προκλήσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε το μεσημέρι της Πέμπτης, 15 Οκτωβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει συνέπεια απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει λάβει.

«Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη νέα προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, την απαράδεκτη συμπεριφορά με την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την απόφαση για τα Βαρώσια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια πρέπει να δείξει η Ευρώπη στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share