Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η αντίδραση από το Κρεμλίνο

15 Οκτωβρίου 2020 15:25
Υπόθεση Ναβάλνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σε απάντηση στον δηλητηριασμό του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπου και νοσηλεύθηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι μετά την επίθεση εναντίον του, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά έξι φυσικών προσώπων και ενός κρατικού ερευνητικού κέντρου στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της διασποράς και χρήσης χημικών όπλων.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των έξι φυσικών προσώπων και του ερευνητικού κέντρου. Διαβάστε στο Athensmagazine.gr τι είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικριτής του Κρεμανλίνο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν μη φιλική ενέργεια, η οποία θα βλάψει τις σχέσεις των δύο πλευρών και ότι επιφυλάσσεται να δώσει απάντηση προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο

«Προς μεγάλη λύπη μας, πρόκειται για μια ηθελημένα μη φιλική κίνηση προς τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης καταστρέφει της σχέσεις με τη χώρα μας. Η Μόσχα χωρίς αμφιβολία θα αναλύσει την κατάσταση και θα δράσει ανάλογα με τα συμφέροντά της», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι το «αυτό που κάνει την απόφαση ακόμη χειρότερη είναι η απόλυτη έλλειψη λογικής σε αυτή».

Στη λίστα της ΕΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, περιλαμβάνεται ο πρώτος προσωπάρχης της ρωσικής προεδρίας, Σεργκέι Κιριλένκο, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας, Πάβελ Ποπόφ και Αλεξέι Κριβορούτσκο.

«Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις Ρωσικές ομοσπονδιακές Αρχές να συνεργαστούν πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων προκειμένου να εξασφαλιστεί μια αμερόληπτη διεθνή έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι υιοθετεί και το ίδιο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ κατηγόρησε την τελευταία για «ριψοκίνδυνη και κακόβουλη συμπεριφορά».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share