Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ρωσία για Ελλάδα: Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια

Aκρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών η Σύμβαση του ΟΗΕ

15 Οκτωβρίου 2020 14:59
Ρωσία για Ελλάδα: Κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών τα 12 ναυτικά μίλια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ρωσία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα. «Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής.

Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 "ακρογωνιαίο λίθο" του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα και επισημαίνει:

«Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr για το διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία.

Μεγάλη πρόκληση της Τουρκίας στον αέρα - Μπλόκαρε επί 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος! (Video)

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, μετά και το non paper που εξέδωσε ώστε να "δικαιολογήσει" τους λόγους παρουσίας του Oruc Reis πάνω από την ελληνική υφαλοκριπίδα, βάζοντας στο στόχαστρό της αυτή τη φορά το κυβερνητικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κυβερνητικό Εμπραέρ απογειώθηκε από τη Βαγδάτη με προορισμό την Αθήνα, μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν ήδη δώσει.

Το αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή για περίπου 20 λεπτά, όσο διαρκούσαν οι «έντονες επικοινωνίες», σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές αρχές.

«Βόμβα» για τα ελληνοτουρκικά: «Έχουν στα σχέδια τους θερμό επεισόδιο»

«Βόμβα» πέφτει για τα ελληνοτουρκικά από κυβερνητικό στέλεχος, με τον Άγγελο Συρίγο να αναφέρει πως μες στα σχέδια των γειτόνων είναι και το «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, ενώ βρέθηκαν τα μπαλόνια με την κόκκινη μπογιά, που έβαψαν την ελληνική σημαία στο Καστελόριζο.

Για μια δύσκολη στιγμή, την πιο δύσκολη των τελευταίων 35 ημερών, έκανε λόγο ο κ. Συρίγος που αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία που είναι «πολύ πιο ισχυρές από την προηγούμενη φορά, πράγμα που μπορεί να έχει γρήγορα αποτελέσματα», με το Oruc Reis να ανοίγει τα ραντάρ του.

«Ο Ερντογάν προχώρησε σε μία κίνηση με την οποία προσπάθησε να ξανανοίξει τους όρους των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά να αλλάξει η θεματολογία. Τον ενδιαφέρουν οι γκρίζες ζώνες κυριαρχίας, η αποστρατικοποίηση, εναέριο χώρο», εξήγησε ο καθηγήτης.

Σημείωσε δε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος ευελπιστεί ότι η Ευρώπη δεν θα αντιδράσει έντονα, ενώ αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές που δημιουργούν ένα κενό εξουσίας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η γείτονα χώρα.

Ερωτηθείς για το αν ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο, σημείωσε «είναι μέσα στα σχέδιά του, δεν το αποκλείει πιθανόν να το επιδιώκει κιόλας». Υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα του Σουλτάνου είναι «ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αν είχε λύσει αυτό το πρόβλημα θα ήθελε πολύ ένα θερμό επεισόδιο τοπικό».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η χώρα μας δεν επιλέγει το στρατιωτικό πεδίο, αλλά την διπλωματία από την οποία ο Ερντογάν απομακρύνεται συνεχώς.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κων/νος Φλώρος, ο οποίος σε συνέντευξή του στις αρχές καλοκαιριού, είχε τονίσει ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο δεν θα είναι σημειακό, αλλά ευρείας κλίμακας.

«Το επεισόδιο θα επεκταθεί», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, ο οποίος τόνισε ότι ο Ερντογάν έχει στα σχέδιά του το θερμό επεισόδιο, «προσπαθώντας να έχει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, όπως στα Βαρώσια. Δεν ανοίγει την πόλη, ανοίγει τα παράλια και ψαρεύει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας».

«Η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ., ωστόσο είτε το Oruc Reis είναι στα 6,5, είτε στα 12,5, είτε στα 30 είναι πάνω σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αντιδράς στα 15 μίλια αντιδράς και στα 6,5», σημείωσε ο καθηγητής.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share