Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πόσο θα μείνουν στο κελί όσοι πάνε στη φυλακή (Video)

Η «μάχη» των αναστολών

15 Οκτωβρίου 2020 07:47
Δίκη Χρυσής Αυγής: Πόσο θα μείνουν στο κελί όσοι πάνε στη φυλακή (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ξεκινά η «μάχη των μαχών» στη δίκη της Χρυσής Αυγής - η διαδικασία των αναστολών-, σήμερα το πρωί της Πέμπτης. Μάλιστα, επιστρατεύονται μέχρι και μάρτυρες, προκειμένου να πείσουν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ότι οι εντολείς τους πρέπει να μείνουν εκτός φυλακής, κυρίως για οικογενειακούς λόγους. Ενώ, αμετανόητος και χωρίς ίχνος μεταμέλειας εμφανίζεται στην πρώτη του αντίδραση μετά την ανακοίνωση των τελικών ποινών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τι γίνεται στην περίπτωση που η μάχη των αναστολών χαθεί;

Όπως μετέδωσε ο δικαστικός συντάκτης Κωνσταντίνος Γεώργιζας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στην περίπτωση των καταδικασθέντων για διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση, στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε 13 χρόνια κάθειρξης, βάσει του παλαιού ποινικού κώδικα θα μπορούν να κάνουν αίτημα για υφ’ όρων απόλυση, αφού μείνουν 2,8 χρόνια στη φυλακή, προσμετρώντας βέβαια και τους 18 μήνες της προσωρινής κράτησης. Με τον νέο ποινικό κώδικα, το όριο αυτό ανεβαίνει στα 3,7 χρόνια.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά τη φυλάκιση, όλοι όσοι βρεθούν στο κελί έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και να ζητήσουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό.

Στο μεταξύ, η πολιτική αγωγή περίμενε οι ποινές να δείξουν πιο διακριτά τους ρόλους των μελών της Χρυσής Αυγής. Για παράδειγμα αναμενόταν για τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης μεγαλύτερη ποινή των 13 ετών κάθειρξης (15 χρόνια η μέγιστη ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης), συγκριτικά με την ποινή που επιβλήθηκε στον Γιώργο Ρουπακιά για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, τα 10 χρόνια κάθειρξης, που είναι και η μέγιστη των ποινών για το εν λόγω αδίκημα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share