Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν

Εκτιμάται ότι 5.000 οικογένειες εγκατέλειψαν την οικία τους

14 Οκτωβρίου 2020 08:15
Αφγανιστάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τις μάχες που μαίνονται στη Χελμάντ στο Αφγανιστάν τις τελευταίες μέρες περίπου 35.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν από όλο αυτό, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν χθες Τρίτη ότι περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου ευρείας κλίμακας που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σκοτώθηκαν 11 άτομα μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε στο Αφγανιστάν.

Εκτιμάται ότι 5.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών μόνο σε προάστια της Λασκάρ Γκα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, τις τελευταίες ημέρες. Τα νοσοκομεία στην περιοχή έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους, τόνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

«Οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν σε ορισμένες περιοχές, για να αποφευχθούν απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας και των αμάχων», είπε αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι «τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για να ανακαταληφθούν οι περιοχές αυτές».

Η ηλεκτροδότηση στη Λασκάρ Γκα έχει διακοπεί, ενώ δρόμοι έχουν βομβαρδιστεί από τους Ταλιμπάν. Οι αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις πλήττουν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών με χερσαία και εναέρια μέσα. Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον αριθμό των μαχητών των Ταλιμπάν που πήραν μέρος στην επίθεση.

Οι εχθροπραξίες στη Χελμάντ καταγράφονται παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και του κινήματος των ισλαμιστών ανταρτών, που άρχισαν τον περασμένο μήνα στο Κατάρ. Οι δυο πλευρές δεν έχουν σημειώσει ως αυτό το στάδιο ουσιαστική πρόοδο στις επαφές αυτές.

Άλλοι 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν

Αξιωματούχοι του θυλάκου του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα πως άλλοι 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις σφοδρές μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών του θυλάκου σε 223, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος πριν από οκτώ ημέρες.

Η αποσχισθείσα περιοχή βομβαρδίστηκε και πάλι σήμερα από τους Αζέρους και ένας αξιωματούχος εκεί δήλωσε πως ο απολογισμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των μαχών έχει φθάσει τους 18.

Το Αζερμπαϊτζάν δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των στρατιωτικών απωλειών του, αλλά λέει πως 25 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε αρμενικό έδαφος.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έχουν φθάσει στο χειρότερο επίπεδό τους από τα χρόνια της δεκαετίας του 1990, όταν περίπου 30.000 είχαν χάσει τη ζωή τους. Επίσης, δείτε στο Athensmagazine.gr τι είπε Νικόλ Πασινιάν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share