Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο μέλι (photo)

Μεγάλη προσοχή

13 Οκτωβρίου 2020 16:54
Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί νοθευμένο μέλι (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στην ανάκληση νοθευμένου μελιού προχωράει ο ΕΦΕΤ και καλείς τους πολίτες που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν. Επίσης, πριν λίγες μέρες είχαν ανακληθεί μπιφτέκια κοτόπουλου με σαλμονέλα

Η ανακοίνωση:

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τη νοθεία του μελιού» έτους 2020, προέβη σε δειγματοληψία του προϊόντος:

Μέλι ανθέων, εμπορικής ονομασίας «ΜΕΛΑΝΘΗ», καθαρού βάρους 900g, με αριθμό παρτίδας LΟΤ 200425 και ημερομηνία λήξης 25/04/2022. Το ανωτέρω προϊόν συσκευάζεται από την επιχείρηση «ΜΕΛΙΝΤΑ Ε.Π.Ε.», ενώ ελήφθη από το υποκατάστημα της επιχείρησης «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», Χρήστου Μπέκα και Ηλία Μπερτόλη, Τ. Κ 19004 ΣΠΑΤΑ - ΑΤΤΙΚΗ.

Μετά από την εξέταση του ανωτέρω δείγματος από την Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, Τμήμα Α’, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε., διαπιστώθηκε η παρουσία της χημικής ουσίας 4-μεθυλ-ιμιδαζόλιο (4-ΜΕΙ), η οποία αποτελεί δείκτη της παρουσίας των πρόσθετων χρωστικών «καραμελόχρωμα Ε150c και Ε150d», οι οποίες δεν επιτρέπονται στο μέλι και χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μπαχαρικό με μόλυβδο, χρώμιο και υδράργυρο (photo)

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του συντονισμένου από την Ευρωπαϊκή επιτροπή προγράμματος για την γνησιότητα/ αυθεντικότητα των μπαχαρικών/αρτυμάτων, προέβη σε δειγματοληψία κουρκουμά, με την εμπορική ονομασία “Macao/Κουρκουμάς”, των 50 γραμμαρίων, με στοιχεία: L1901, ανάλωση κατά προτίμηση 12/2021, προέλευσης Ινδίας, που εισάγεται μέσω Βουλγαρίας και συσκευάζεται από την εταιρεία “Κιοσόγλου Αντώνιος και Σια Ο.Ε– MAKAO”.

Μετά την εργαστηριακή εξέταση του δείγματος από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι το δείγμα “ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ” εμφανίζεται να είναι νοθευμένο και να περιέχει σε υψηλές συγκεντρώσεις τα βαρέα μέταλλα Μόλυβδο, Χρώμιο και Υδράργυρο. Επίσης, πριν λίγες μέρες ανακλήθηκαν σουτζουκάκια με σαλμονέλα.

Μετά από σχετικό έλεγχο στην αναφερόμενη επιχείρηση, προέκυψε ότι πέραν της ελεγχθείσας συσκευασίας των 50 γραμμαρίων, από την αρχική ποσότητα πρώτης ύλης, που εισήχθη από την εταιρία, είχαν συσκευαστεί και διατεθεί στην κατανάλωση συσκευασίες των 50, 500 και 5000 γραμμαρίων με στοιχεία L 1902 (των 50 γρ.), L 010919 και L 021019 (500 γρ.) και L 010819 (5.000 γρ).

Η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά. Οι έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ είναι σε εξέλιξη.

Στη βάση της αρχής της προφύλαξης καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, φωτογραφίες των οποίων παρατίθενται κατωτέρω, να μην τα καταναλώσουν.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share