Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καιρός: Ξεκίνησαν τα ακραία φαινόμενα - Προβλήματα με τις βροχές στην Κέρκυρα

Χαμός στο νησί

12 Οκτωβρίου 2020 21:35
Καιρός: Ξεκίνησαν τα ακραία φαινόμενα - Προβλήματα με τις βροχές στην Κέρκυρα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τα οποία μίλησε κατατοπιστικά και αναλυτικά ο Σάκης Αρναούτογλου, έχουν αρχίσει από το νέο σύστημα που επηρεάζει την χώρα, με τις βροχές να φτάνουν ήδη στην Κέρκυρα και να δημιουργούν προβλήματα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη σε τρεις περιπτώσεις για την άντληση υδάτων σε Σαροκο, Σιδάρι και Πυργί αλλά και σε Δασιά και Μον Ρεπό για την κοπή δέντρων. Ωστόσο πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν σε δρόμους στη Σπηλιά, την παλιά πόλη και τη Γαρίτσα, όπου δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ πλημμύρισαν και επαρχιακοί δρόμοι.

Τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13/10), βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Αττική, με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Πλημμυρικά φαινόμενα έχουμε αυτή την στιγμή στην Κέρκυρα, τόσο στην πόλη όσο και σε πολλά τμήματα του νησιού. Η ισχυρή βροχή ήταν ικανή να μετατρέψει δρόμους και πλατείες σε λίμνες σε μερικά λεπτά. Οι βροχές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και απαιτείται προσοχή από όλους στο νησί μέχρι τουλάχιστον και το ξημέρωμα της Τρίτης. Πηγή: Periklis Mitsialis

Posted by Forecast Weather Greece on Monday, October 12, 2020

Πολιτική Προστασία: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα - Σε ποιες περιοχές

Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού της Τρίτης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λόγω της κακοκαιρίας που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας από το απόγευμα της Δευτέρας, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες σε Αττική, Μακεδονία και Θράκη, νησιά Ιονίου, Ήπειρο, δυτική και ανατολική Στερεά, δυτική και ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις βασικές οδηγίες και συγκεκριμένα:

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
  • Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμη, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
  • Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share