Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Βρετανία: Δοκιμάζουν αντιφυματικό εμβόλιο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Αναμένονται τα αποτελέσματα

11 Οκτωβρίου 2020 14:31
Βρετανία: Δοκιμάζουν αντιφυματικό εμβόλιο στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιφυματικό εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) θα δοκιμασθεί σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του βρετανικού συστήματος υγείας για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του κατά της Covid-19, δήλωσαν ερευνητές που διευθύνουν το βρετανικό σκέλος μιας παγκόσμιας δοκιμής.

Το εμβόλιο Βάκιλλος Καλμέτ-Γκερέν (BCG), που χρησιμοποιείται για την προστασία από τη φυματίωση, προκαλεί εκτεταμένη εγγενή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει φανεί πως προστατεύει εναντίον μόλυνσης ή σοβαρής νόσου από άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Επίσης δείτε αν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μπορούν να επηρεαστούν από την μετάλλαξη του ιού.

«Το BCG έχει φανεί πως ενισχύει την ανοσία με γενικό τρόπο, κάτι που μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Κάμπελ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Επιδιώκουμε να διαπιστώσουμε αν το εμβόλιο BCG μπορεί αν βοηθήσει στην προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν από την Covid-19. Αν το κάνει, μπορούμε να σώσουμε ζωές κάνοντας ή συμπληρώνοντας αυτόν τον διαθέσιμο και μη δαπανηρό εμβολιασμό».

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τμήμα μιας υφιστάμενης δοκιμής με επικεφαλής την Αυστραλία, η οποία άρχισε τον Απρίλιο και έχει επίσης σκέλη στην Ολλανδία, την Ισπανία και τη Βραζιλία. Το εμβόλιο BCG δοκιμάζεται επίσης ως προστασία κατά της Covid-19 στη Νότια Αφρική.

Κορωνοϊός: Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τη χορήγηση εμβολίων σε φτωχές χώρες - Ποιοι συμμετέχουν

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναλάβει μία πρωτοβουλία με αυτή να έχει να κάνει με τον διεθνή μηχανισμό που έχει σκοπό να εφοδιαστούν με εμβόλια για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορωνοϊό οι αναπτυσσόμενες χώρες, στο οποίο εντάσσεται η Κίνα. Παράλληλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική η κατάσταση του κορωνοϊού γίνεται όλο και πιο χειρότερη με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να θυμίζουν εικόνες Απριλίου.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου ο νέος κορωνοϊός μόλυνε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στα τέλη της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας για τα εμβόλια, με 11 υποψήφια τέτοια σκευάσματα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, επί συνόλου περίπου εξήντα σε διεθνές επίπεδο.

COVAX πρωτοβουλία για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε τον Μάιο πως όποιο εμβόλιο παραχθεί στη χώρα του θα αποτελεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Ενώ η αναμονή συνεχίζεται, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, που βαπτίστηκε COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access· Παγκόσμια Πρόσβαση στο Εμβόλιο κατά της COVID-19).

Την πρωτοβουλία αυτή, με σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση 92 φτωχών χωρών σε εμβόλια, ο ΠΟΫ την εμπιστεύτηκε στα χέρια της GAVI, της Συμμαχίας για τα Εμβόλια, που ιδρύθηκε το 2000.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε ποιο είναι το ποσό που θα διαθέσει στην COVAX, η οποία αναμένει τις αρχικές δεσμεύσεις για τη χορήγηση κονδυλίων σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος της χρονιάς. Ο Σι είχε υποσχεθεί τον Μάιο ότι η Κίνα θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι σήμερα.

Μέσω του ιστοτόπου της, η GAVI ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Ιαπωνία δεσμεύθηκε να δωρίσει 130 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το σύνολο των δεσμεύσεων περίπου είκοσι χωρών στα 1,8 δισεκ. δολάρια. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε η Γαλλία συγκαταλέγονται στον κατάλογο ως τώρα.

Η κριτική στην Κίνα για την διαχείριση της πανδημίας

Το Πεκίνο είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αρχικά την επιδημία. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας ωστόσο κατάφερε τους τελευταίους μήνες πρακτικά να εξαλείψει τον ιό, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να έχει σταματήσει στους 4.634 νεκρούς, ενώ η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.057.084 ανθρώπους παγκοσμίως, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως χθες Πέμπτη.

Προμήθεια εμβολίων

Η πρωτοβουλία COVAX έχει σκοπό να προμηθεύσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 92 αναπτυσσόμενες χώρες ως το τέλος του 2021. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ διαβεβαίωσε στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα ότι το Πεκίνο θα δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες μόλις είναι έτοιμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share