Τρίτη, 02 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ - Νέα δεδομένα και στις λαϊκές

Τι θα ισχύσει;

10 Οκτωβρίου 2020 13:48
Κορωνοϊός: Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ - Νέα δεδομένα και στις λαϊκές
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αλλαγές θα υπάρξουν στο ωράριο των σούπερ μάρκετ εξαιτίας του κορωνοϊού, με τον νέο χάρτη επιτήρησης που έθεσε στο τραπέζι η κυβέρνηση να φέρνει νέα δεδομένα για τα εν λόγω καταστήματα, όπως και για τις λαϊκές αγορές.

Οι 74 περιοχές της χώρας «χρωματίζονται» ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και της ανάγκης λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων. Βάσει αυτού του χάρτη, κάθε περιοχή έχει το χρώμα επικινδυνότητας που καθορίζεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και το κατά πόσο αποτελεί εστία μετάδοσης.

Όπως εξειδικεύεται σε αυτόν, για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κ.ο.κ.), το ωράριο παραμένει ως έχει. Θα είναι δηλαδή ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Ωστόσο, στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, στα δύο τελευταία επίπεδα αυτά καθίσταται υποχρεωτική και η ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

Σε όλα τα επίπεδα, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής μέτρα:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)

- 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).

σούπερ μάρκετ κορωνοϊός

Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές, ισχύουν τα εξής:

Στο επίπεδο 1 ισχύει 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων.

Στο επίπεδο 2 θα πρέπει να είναι το 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.

Στο επίπεδο 2, έχουμε 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών.

Στο επίπεδο 4 έχουμε 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και περιορισμό στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Σε όλα τα επίπεδα ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.

λαϊκές κορωνοϊός

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share