Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι σήμερα (9/10) κλειστοί

Ποιους δρόμους να αποφύγετε

9 Οκτωβρίου 2020 08:07
Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Ποιοι δρόμοι θα είναι σήμερα (9/10) κλειστοί
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει η Αστυνομία και σήμερα Παρασκευή 9/10 στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 06:00 η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:

  • Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αντίστροφη μέτρηση για τις ποινές - Τρίτη ημέρα με ελαφρυντικά (Video)

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική ευθεία ως προς την ανακοίνωση των ποινών όσων καταδικάστηκαν, την Τετάρτη (07/10) για συμμετοχή στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση των ποινών ενδέχεται να γίνει ακόμα και σήμερα (09/10), αν και όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί τη Δευτέρα (12/10), σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις.

Τι έγινε τη δεύτερη ημέρα σχετικά με τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, άρχισε η διαδικασία σχετικά με τα ελαφρυντικά των καταδικασθέντων και οι συνήγοροι υπεράσπισης, ο καθένας για τον εντολέα του, προσπάθησε να πείσει την έδρα για μειωμένη ποινή.

Ωστόσο, την Πέμπτη (08/10), η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε να μην υπάρξουν ελαφρυντικά για τους επτά καταδικασθέντες σχετικά με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και για τους περισσότερους από τους 11 που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε αυτήν.

Ειδικότερα, οι επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης για τους οποίους η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά είναι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Ηλίας Παναγιώταρος.

Για τους υπόλοιπους 11 που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Μάλιστα, για τους τρεις συγκεκριμένους προαναφερθέντες καταδικασθέντες, η εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα και προβλέπεται αν ένα μέλος καταδικασθεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν έχει τελέσει κακουργηματική πράξη στο παρελθόν.

Πάντως, η πρόταση της εισαγγελέως να μην αναγνωρισθούν ελαφρυντικά στην πλειονότητα των καταδικασθέντων προκάλεσε αναταραχή στην πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης.

«Τι ελαφρυντικά να προτείνω όταν με την απόφασή σας κρίνονται ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όταν τα εγκλήματα των κατηγορουμένων πλήττουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα; Eίμαι υποχρεωμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών» ανέφερε η εισαγγελέας, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των δικηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τον λόγο έλαβε η υπεράσπιση των ενόχων, αιτούμενη την αναγνώριση ελαφρυντικών και η διαδικασία αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, καθώς από αυτήν κρίνεται η τύχη των καταδικασθέντων.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να δοθεί αρκετός χρόνος για την ανάπτυξη των θέσεων της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά και υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Σε ένα μακρύ σερί αγορεύσεων για τα ελαφρυντικά επιδόθηκαν επί ώρες οι συνήγοροι των κατηγορούμενων, υψώνοντας συχνά τη φωνή τους και δημιουργώντας τεχνηέντως ένταση, επιμένοντας στην αγιογράφηση μέσω των πιο μελό χαρακτηριστικών των πελατών τους.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο Ρουπακιάς «ζει εγκλωβισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός διαμερίσματος 50 τ.μ. και δεν μπορεί να πάει στον οδοντίατρο για το δόντι του, στο οποίο βάζει ούζο».

Ο πρώην βουλευτής, Γερμενής, απέκτησε δυο παιδιά και δεν μετέχει πια στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, «προσπαθώντας να τακτοποιήσει τη ζωή του» και ο Δασκαλάκης «φροντίζει τον γέρο πατέρα του, που έχει άνοια».

Επίσης, ο Μαριάς «έχει μάνα που πάλευε να ζήσει τα τέσσερα παιδιά της», σύμφωνα με την υπεράσπιση, τη στιγμή που ένας καταδικασθείς «περιμένει παιδί» και ένας άλλος «ετοιμάζεται να παντρευτεί και για του λόγου το ασφαλές έχει δημοσιεύσει την αγγελία σε εφημερίδα», όπως και ο Στεργιόπουλος, ο οποίος «ετοιμάζεται και προσπαθεί να φτιάξει οικογένεια».

Σχεδόν όλοι τους, βάσει των αγορεύσεων, είναι «φτωχοί βιοπαλαιστές, από τα 14 ή 15 τους, και βεβαίως χωρίς ναζιστική ή νεοφασιστική ιδεολογία».

Το ελαφρυντικό του έννομου προτέρου βίου ακουγόταν, στο μεταξύ, συνεχώς στην αίθουσα, ενώ από τον συνήγορο του Χατζηδάκη τέθηκε ως ελαφρυντικό και η «ανωριμότητα ενός 20χρονου».

Ο συνήγορος του Δασκαλάκη, που επικαλέστηκε τον πρότερο έντιμο βίο, σε ένα παραληρηματικό λογύδριο στο οποίο έκανε λόγο για «παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας» από το δικαστήριο, φώναξε: «Οι κατηγορούμενοι εδώ μέσα έχουν καταδικαστεί προτού τους δικάσετε».

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Κασιδιάρη, είπε πως ο πελάτης του «είναι ένα πρόσωπο παρεξηγημένο, προβεβλημένο αρνητικά, που υπέστη ορυμαγδό επιθέσεων, έναν ορυμαγδό κυνηγητού μαγισσών και λοιδορήθηκε όσο κανένας, προπηλακίστηκε όσο κανένας, παρ' όλα αυτά άντεξε».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Κασιδιάρης «καταδικάστηκε για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά τι ακριβώς διηύθυνε, διότι δεν του καταλογίζεται κάτι άλλο του κ. Κασιδιάρη για να μπορέσω να ζητήσω ελαφρυντικά».

Ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου προέταξε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

«Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. Μιχαλολιάκο για μη σύννομο βίο. Δεν έχει σύννομο βίο ο κ. Μιχαλοκιάκος; Αν δεν έχει ο κ. Μιχαλολιάκος, τότε ποιος έχει; Δεν έχει επειδή πήγε στις Θερμοπύλες; Επειδή έχει αντιπολιτευτικό, αντισυστημικό λόγο; Αυτό να το συζητήσουμε. Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο, τότε φταίω εγώ».

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ζαρούλια ανέφερε πως «δεν τίθεται καμία αμφιβολία για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της», ζητώντας να αναγνωριστεί για αυτήν το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου, καθώς, «η κ. Ζαρούλια έκανε το καθήκον της ως Ελληνίδα βουλευτής, δεν περιφρόνησε τη Βουλή, δεν περιφρόνησε το έργο της, δεν περιφρόνησε τους πολίτες της χώρας».

«Από το 2013 βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή. Δεν παραποίησε την πραγματικότητα με ανδρισμό σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Καταδίκασε την πολιτική βία. Απέτισε φόρο τιμής στον Παύλο Φύσσα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του Μίχου, για τον οποίο μάθαμε στο μεταξύ για τη μεγάλη ζωοφιλία του και το ότι νυμφεύθηκε δυο φορές και, μάλιστα, την ίδια γυναίκα!

Ειδικότερα για τον Παναγιώταρο, ο δικηγόρος του επικαλέστηκε εκτός από τις τις αρετές της προσωπικότητάς του, τις 2.000 ερωτήσεις που υπέβαλε στη Βουλή, «πολλές από τις οποίες ήταν για τα ΑμεΑ», κάτι που «αντικατοπτρίζει την πολιτική του δράση», αλλά και το γεγονός ότι «λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε, αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί του».

Επιπλέον, ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση ανέφερε: «Τιμωρείται ο Μπαρμπαρούσης διότι κάποια στιγμή πολιτεύθηκε, αφού δεν έχουμε την υπόλοιπη αιτιολογία της απόφασης. Δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Όσον αφορά στον Λαγό, ο συνήγορός του υποστήριξε ότι ο καταδικασθείς «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής», ενώ αναφέρθηκε τόσο στα φιλοζωικά αισθήματα όσο και στη χριστιανική πίστη του.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) για τις συλλήψεις που σχετίζονται με τη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία, την Παρασκευή (09/10), μπαίνει στην τρίτη ημέρα της διαδικασίας των ελαφρυντικών των καταδικασθέντων.

Σχετικά με τον Γιάννη Λαγό, που είναι ευρωβουλευτής και -πιθανότατα- βρίσκεται στις Βρυξέλλες, οπότε για τη σύλληψή του θα αρθεί η ασυλία που απορρέει από τη συγκεκριμένη ιδιότητά του, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα, το οποίο θα εκτελεστεί από τις βελγικές Αρχές και ο καταδικασθείς θα εκδοθεί στην Ελλάδα.

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τον Γερμενή, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Λαγού στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει ασυλία.

Όσον αφορά στον Γιώργο Ρουπάκια, που είναι ο καθ' ομολογίαν καταδικασθείς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναμένεται να οδηγηθεί στη φυλακή, με τη μέγιστη ποινή η οποία μπορεί να του επιβληθεί, να είναι η ισόβια κάθειρξη.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που θα ενεργοποιηθεί με την ανακοίνωση των ποινών

Αστυνομικές πηγές εξηγούσαν πως το σχέδιο, για το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απόλυτη -όπως είναι λογικό- μυστικότητα, ο μηχανισμός της σύλληψης είναι άριστα δουλεμένος και η Aστυνομία πανέτοιμη σε όλα τα επίπεδα επιχειρησιακά.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής που θα βρεθούν αντιμέτωπα με άμεση σύλληψη, παρακολουθούνται ήδη στενά μεν διακριτικά δε, κατά τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ανακοίνωση των ποινών θα φέρει άμεση σύλληψη, μετάβαση στο Μεταγωγών και από εκεί στον Κορυδαλλό αν, βέβαια, η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Εάν, πάλι, δοθούν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, τότε η κατάσταση διαφοροποιείται και ο στενός κλοιός της παρακολούθησης χαλαρώνει, με το επιχειρησιακό σχέδιο να «παγώνει» για την ώρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share