Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Έχει στείλει τους ναυτικούς… μόνιμα στη θάλασσα

Ζουν τη δική τους καραντίνα...

8 Οκτωβρίου 2020 23:16
Κορωνοϊός: Έχει στείλει τους ναυτικούς… μόνιμα στη θάλασσα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται διαρκώς και έχει μεγάλη επιρροή στους ναυτικούς, τους οποίους κι έχει στείλει… μόνιμα στη θάλασσα, αφού σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 σε όλο τον κόσμο δεν επιτρέπεται να βγουν λόγω του ιού, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει για περισσότερους από 17 μήνες.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την πρακτική και την χαρακτήρισε απάνθρωπη. Τα διεθνή εργασιακά πρότυπα επιτρέπουν συνεχόμενη παραμονή επί 11 μήνες το πολύ, ενώ στην χώρα μας η πρωτεύουσα μοιάζει να είναι... στην εντατική.

Ο ΟΗΕ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να βρουν λύσεις, ζητώντας επίσης από τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία να ασκήσουν ανάλογη πίεση κι αυτές, καθώς η κατάσταση επηρεάζει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου. Ιδιαίτερα πληττόμενοι, πάντως, είναι οι ναυτικοί στα εμπορευματοκιβώτια και σε άλλα φορτηγά πλοία, σε αλιευτικά σκάφη, πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συναγερμός στο Βέλγιο - Σε καραντίνα η κυβέρνηση

Συναγερμός επικρατεί στο Βέλγιο με τον κορωνοϊό, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Σβεν Γκατς, βρέθηκε θετικός στον φονικό ιό και όλη η κυβέρνηση τέθηκε σε καραντίνα.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν έρθει σε επαφή μαζί του κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, και για τον λόγο αυτό έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικούς ελέγχους. Μόνο ο υπουργός Υγείας Αλέν Μαρόν και η υφυπουργός στέγασης και ισότητας Ναβάλ Μπεν Αμού εξαιρούνται μέχρι στιγμής από την καραντίνα, καθώς δεν είχαν επαφή με τον Γκατς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπουργού Περιφερειακής Κινητικότητας, Ελκ Βαν Ντεν Μπραντ.

Τα νέα αυτά έρχονται λίγες ώρες μόνο μετά από ένα αντίστοιχο περιστατικό στην κυβέρνηση της Βαλλονίας. Εκεί ήταν η υπουργός Τουρισμού της γαλλόφωνης επαρχίας όπου βρέθηκε θετική στον ιό, η Βαλερί Ντε Μπε (MR). Η Ντε Μπε ήρθε σε επαφή με αρκετούς συναδέλφους της την Παρασκευή, καθώς τότε πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας ενός νέου μέλους της κυβέρνησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, το προγραμματισμένο για αύριο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης των Βρυξελλών να κλείσει όλα τα μπαρ στην πρωτεύουσα για ένα μήνα. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί υπερβολικά τόοσο από το τρίμηνο lockdown της περασμένης άνοιξης όσο και από την δραματική μείωση της τουριστικής και επαγγελματικής κίνηση στις Βρυξέλλες.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Μπρασερί σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «τοι καφετέριες δεν είναι οι κύριες υπεύθυνες για την εξαπλωση του κορονοιού στις Βρυξέλλες» και ζητά να πληροφορηθεί τα στοιχεία που δικαιολογούν την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης. Επίσης, οι ιδιοκτήτες μπαρ προειδοποιούν ότι θα δημιουργηθεί χάος στην λειτουργία των μαγαζιών και την εφαρμογή του μέτρου καθώς πολλά μπαρ θα προσθέσουν την δυνατότητα προσφοράς ενός σνακ ώστε να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργούν ως εστιατόρια η λειτουργία των οποίων θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

Η Ντιαν Ντελέν, πρόεδρος της Βελγικής Ομοσπονδίας Καφέ, εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στο μέτρο καθώς αυτό θα επιταχύνει την πτώχευση μεταξύ των 3.000 επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα και προσθέτει πως «η επίδραση της χιονοστιβάδας αυτής» θα είναι τεράστια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

«Εμείς, οι καφετιέρες, προσφέρουμε το τελικό προϊόν. Όμως πίσω από υπάρχουν ζυθοποιίες, διανομείς ποτών, καθαριστές παραθύρων, αρτοποιοί, κρεοπωλεία. Έχουμε συναλλαγές με περίπου 40 επαγγελματίες διαφορετικών χώρων». Έντονες είναι, τέλος, και οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην εστίαση καθώς προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα απολύσεων και ανεργίας μετά από αυτό της περασμένης άνοιξης.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Βέλγιο που επιταχύνεται και πάλι δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Μόνο χτες καταγράφηκε αριθμός-ρεκός 3.577 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, με αποτέλεσμα το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να είναι στα 137.868.

Παρά το γεγονός ότι ο ορισμός του κρούσματος έχει αλλάξει από τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο (όταν τεστ γίνονταν μόνο σε ασθενείς, ενώ σήμερα πολλοί θετικοί στον κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί και εκτός νοσοκομείων), θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε μία μέρα που έχει καταγραφεί στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Η δεύτερη πιο επιβαρυμένη ημέρα ήταν η 2 Οκτωβρίου με 3.555 κρούσματα σε απόλυτο αριθμό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share