Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Στην… εντατική η Αττική - Αυτοί οι Δήμοι έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Μεγαλώνει η ανησυχία...

8 Οκτωβρίου 2020 19:00
Κορωνοϊός: Στην… εντατική η Αττική - Αυτοί οι Δήμοι έχουν τα περισσότερα κρούσματα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Στην… εντατική βρίσκεται η Αττική εξαιτίας του κορωνοϊού, καταγράφοντας τα 213 από τα 436 νέα κρούσματα, ενώ ορισμένοι Δήμοι καταγράφουν μεγαλύτερη επιδημιολογική «επιβάρυνση».

Ακόμη 436 κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα (8/10) στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Από τα 417 εγχώρια κρούσματα, τα 65 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Αυτοί είναι οι Δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες Δήμος Αθηναίων, Δήμος Πειραιά, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αχαρνών και Δήμος Περιστερίου, είναι αυτοί με τα περισσότερα κρούσματα.

Χθες ο μολυσματικός «χάρτης» απλώθηκε σε 36 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με δύο εξ αυτών να μπαίνουν σε καθεστώς «μίνι» lockdown, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα.

Και οι δύο περιοχές της χώρας καταγράφουν πλήθος νέων κρουσμάτων τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον Σεπτέμβριο, γεγονός που έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου στις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Στα Ιωάννινα, μάλιστα, είχαν επιβληθεί τα ειδικά περιοριστικά μέτρα μόνο στο δήμο Ιωαννιτών μόλις μία ημέρα πριν, την Τρίτη λόγω συγκέντρωσης πολλών ενεργών κρουσμάτων από το σύνολο της Περιφέρειας, όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όμως, σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανάγκασε τους ειδικούς να τη θέσουν όλη στο «μοντέλο Πόρου». Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, τα Ιωάννινα κατέγραψαν 26 κρούσματα, ενώ η Κοζάνη 29 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Στις οκτώ ημέρες του Οκτωβρίου, σε καθεστώς των ειδικών περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση κάθε εκδήλωσης, την απαγόρευση συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού (εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), το όριο τεσσάρων ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση, έχουν τεθεί τέσσερις περιοχές: Η Κύθνος, η Αχαΐα, η Κοζάνη και τα Ιωάννινα. Περίπου στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι ίδιοι περιορισμοί είχαν επιβληθεί και στα Τρίκαλα, ενώ “καραντίνα” λίγων ωρών είχε αποφασιστεί και για πέντε οικισμούς σε Θήβα και Χαλκίδα μετά από μία κηδεία που σήμανε συναγερμό για τυχόν μεγάλη διασπορά.

Οσο προχωράει, συνεπώς, η επιδημία, τόσο όλο και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν». Επιβαρυμένες μοιάζουν, ακόμη, η Αιτωλοακαρνανία (επτά νέα κρούσματα χθες), η Εύβοια που συμμετείχε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ με 12 νέες διαγνώσεις, η Ημαθία με έξι νέα περιστατικά, η Κορινθία με οκτώ κρούσματα χθες, καθώς και η Πέλλα, Πιερία, Τρίκαλα, Αχαΐα, Λέσβος που βρίσκονται σταθερά ψηλά στον επιδημιολογικό χάρτη.

Παράλληλα με τα ημερήσια κρούσματα που συνεχίζουν να είναι αυξημένα – 407 χθες – ανοδική τάση έχει και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες κινείται κοντά στους 90, πλησιάζοντας το “ρεκόρ” της 5ης Απριλίου, όταν είχε καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός – 93 διασωληνωμένοι.

Το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη με νέες κλίνες να προστίθενται διαρκώς. Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, σημαντικό ρόλο στην Covid-19 αναμένεται να διαδραματίσει και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους, είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share