Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άδεια πατρότητας δύο μηνών όταν γεννιέται το παιδί εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Το νομοσχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

8 Οκτωβρίου 2020 08:49
Άδεια πατρότητας δύο μηνών όταν γεννιέται το παιδί εξετάζει το υπουργείο Εργασίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το υπουργείο Εργασίας από ότι φαίνεται ετοιμάζει ένα νέο νομοσχέδιο με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στο να αυξήσει την άδεια της πατρότητας που δίνεται με την γέννηση του παιδιού. Ακόμη, μελετάται και η καθιέρωση της ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας κατ’ αναλογίαν με την αντίστοιχη άδεια που προβλέπεται για τις μητέρες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", εξετάζεται αύξηση της άδειας πατρότητας σε 10 ημέρες από δύο ημέρες που ισχύσει σήμερα ενώ για την άδεια προστασίας της πατρότητας αυτή μελετάται να είναι διάρκειας δύο μηνών (να υπενθυμίσουμε ότι οι μητέρες λαμβάνουν άδεια 6 μηνών).

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων μελετά τις σχετικές διατάξεις σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021 ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023. Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας είχε βγάλει τροπολογία σχετικά με 100.000 νέες θέσεις εργασίας εκκινώντας από την 1η Οκτωβρίου και λήγοντας στην εξάντληση των επιδοτούμενων θέσεων.

Ευχάριστα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων: Καταβάλλεται ολόκληρο σε όλους τους εργαζόμενους

Ευχάριστα είναι τα νέα για το Δώρο Χριστουγέννων, αφού σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, αναμένεται να καταβληθεί ολόκληρο στους εργαζόμενους, ακόμη και για το περίπου 1.5 εκατ. που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης από 1ης Μαΐου και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στο ίδιο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η υπουργική απόφαση που υπογράφεται τη Δευτέρα για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας δύο μηνών επιπλέον, ήτοι 800 ευρώ σε 100.000 ανέργους που τα επιδόματά τους έληξαν στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, σε ένα χρονικό σημείο όπου υπάρχουν νέα δεδομένα για τα επιδόματα, τις άδειες, την καραντίνα και αρκετά άλλα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η διάταξη για το Δώρο Χριστουγέννων στο νομοσχέδιο, προβλέπει ότι η αναλογία του Δώρου για το διάστημα της αναστολής σύμβασης θα πληρωθεί από το κράτος με βάση το ποσό της αποζημίωσης που είχαν πάρει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι ο μεν εργοδότης θα καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από το Δώρο, και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο που η σύμβαση εργασίας είχε ανασταλεί θα πληρωθεί από το κράτος. με βάση τα 534 ευρώ της μηνιαίας αποζημίωσης για την αναστολή σύμβασης.

Όπως αναφέρει το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τον τρόπο καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2020, «στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο (από τον εργοδότη) λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της. Το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share