Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απόφαση δίκης Χρυσής Αυγής: Αυτές είναι οι πιθανές ποινές (Video)

Όλες οι εξελίξεις

7 Οκτωβρίου 2020 17:45
Απόφαση δίκης Χρυσής Αυγής: Αυτές είναι οι πιθανές ποινές (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την ενοχή της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στο πλαίσιο της μακροβιότερης δίκης στα ελληνικά χρονικά.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής τον λόγο πήραν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων, που αιτούνται την αναγνώριση ελαφρυντικών. Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν και οι ποινές δεν αναμένεται να ανακοινωθούν πριν το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, η πρόεδρος της Έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας.

Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας. Το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, μετά την πρόταση της εισαγγελέως. Τελευταίο στάδιο είναι η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής, οπότε και θα κριθεί, ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινών είναι το εξής:

  • Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη - Με ελαφρυντικό 2-8
  • Ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη - Με ελαφρυντικό 1-5

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, τον λόγο έχουν πάρει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -καταδικασθέντων, που αιτούνται για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Εάν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η φυλάκιση είναι... μακρινή.

Επί των ελαφρυντικών θα προτείνει και η εισαγγελέας, ενώ τον τελικό λόγο τον έχει το δικαστήριο, έπειτα από διάσκεψη. Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως, ενώ ο λόγος δίδεται και στην υπεράσπιση. Τελευταίο στάδιο, η αναστολή ή όχι της εκτέλεσης της ποινής. Σε αυτό το στάδιο κρίνεται ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η πρόεδρος θέλει να τρέξει τη διαδικασία και σήμερα ενδεχομένως να παρέλθει και του ωραρίου (σ.σ.: κλείνει στις 15:00 το δικαστήριο) η συνεδρίαση, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεδριάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και το Σάββατο για να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα η πολύκροτη υπόθεση. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται εδώ και ημέρες σε επιφυλακή, καθώς υπό το φόβο να διαφύγουν κάποιοι εκ των κατηγορούμενων είχε στρέψει το βλέμμα της σε όσους βρίσκονταν στη λίστα των κατηγορούμενων.

Γιάννης Λαγός: "Χαίρομαι που σας πολεμώ - Δεν κάνω πίσω με τίποτα"

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Γιάννης Λαγός, που έχει κριθεί ένοχος για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (μαζί με Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη και άλλους) μέσα από μία ανάρτηση του στα social media. Επίσης δείτε αναλυτικά τις δικαστικές αποφάσεις του Εφετείου που κρίνουν την χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση και την απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάννης Λαγός επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη για την ιστορική απόφασή της. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Γιάννης Λαγός έγραψε: «Αυτή είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Συνεχίζω πιο αποφασισμένος».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share