Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας» για τα Βαρώσια λέει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για τα Βαρώσια

7 Οκτωβρίου 2020 16:03
«Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας» για τα Βαρώσια λέει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Ως απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, η Ρωσία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

Διαβάστε επίσης στο Athensmagazine.gr τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Τουρκία.

Η περιοχή που θέλει να "ανοίξει" η Τουρκία στα κατεχόμενα

Η νέα προκλητική κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκει πεδίο δράσης, στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η απόφαση για το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη (8/10) έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην ίδια την ψευδοκυβέρνηση του Ερσίν Τατάρ, καθώς μετά από την ανακοίνωση των Τατάρ και Ερντογάν, το κόμμα του Λαού αποχώρησε από την «κυβερνητική» συμμαχία.

Η πρόθεση των Τούρκων είναι να ανοίξει ένα μέρος από το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Και γι' αυτό άλλωστε στήθηκε ένα ακόμα τηλεοπτικό σόου με τις μπουλντόζες να είναι έτοιμες να μπουν στην περιοχή. Οι αναφορές από την Κύπρο κάνουν λόγο πως θα ανοίξει για το κοινό μία περιοχή από το ξενοδοχείο palm Beach μέχρι την παραλία του Αγίου Μεμνωνα, η απόσταση της οποίας είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Αυτά είναι τα Βαρώσια

Τα Βαρώσια, χαρακτηρισμένη ως πόλη φάντασμα, στα νότια της Αμοχώστου εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους κατά την εισβολή του 1974. Πέρασε σε τουρκικό έλεγχο και από τότε παρέμεινε κλειστή για το κοινό δίχως να κατοικείται.

Από το 1974, απαγορεύεται η είσοδος στην περιοχή από τους Τούρκους, με εξαίρεση του προσωπικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το καλοκαίρι του 2019, η Τουρκία σε μία ακόμα προκλητική κίνηση, επέτρεψε για πρώτη φορά την είσοδο στην Αμμόχωστο σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους δημοσιογράφους.

Το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984 παραχώρησε την διαχείριση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να γίνει επανεγκατάσταση των κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί.

Το Τουρκικό κράτος δεν συμμορφώθηκε, αλλά κράτησε τα Βαρώσια ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Ένα σχέδιο επίλυσης ήταν το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε μέσω δημοψηφίσματος από τους Ελληνοκύπριους στηρίχθηκε στην άποψη πως το συνολικό σχέδιο ήταν απαράδεκτο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share