Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: «Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα»

«Η επένδυση αυτή είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού»

5 Οκτωβρίου 2020 12:23
Μητσοτάκης για επένδυση Microsoft: «Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα»

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της επένδυσης του 1 δις της Microsoft στην Ελλάδα από τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth. Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία.

Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft. Παράλληλα ανέφερε πως «Τον Ιανουάριο συνάντησα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός και μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις [στην Ελλάδα]. Ήταν πολύ πειστικός».

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε:

  • Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ. Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud.
  • Από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας.
  • Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος.
  • Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πρωθυπουργός προσδοκώ περισσότερα. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού

Οι προηγούμενες συναντήσεις στο Ντάβος

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, μια τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός, όπου είχε συζητηθεί η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα και ακολούθως τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν αναφερθεί οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

Επίσης, οι δύο άνδρες είχαν αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η Microsoft θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, μέσω επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και στις δυνατότητες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Microsoft, Charles Lamanna, στις 29/5/20, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα κέντρο ανάπτυξης RPA (Robotic Process Automation) στην Ελλάδα.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share