Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ανοίγουν από σήμερα τα Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα - Τα μέτρα στα εργαστήρια

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

5 Οκτωβρίου 2020 08:05
Ανοίγουν από σήμερα τα Πανεπιστήμια: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα - Τα μέτρα στα εργαστήρια

Από σήμερα Δευτέρα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων της χώρας. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ το πλαίσιο με το οποίο, θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια και ο δίαυλος επικοινωνίας υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων είναι συνεχώς ανοικτός.

Παρ' όλα αυτά, εκφράζονται προβληματισμοί από πλευράς πρυτάνεων για το εάν η εφαρμογή των μέτρων και η λειτουργία των πανεπιστημίων θα συνυπάρξουν ανεμπόδιστα.

Με μέτρα ανοίγουν σταδιακά τα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως λόγω κορωνοϊού. Επίσης να αναφέρουμε ότι χθες Κυριακή 04/10 ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων προστασίας από τον φονικό ιό.

Ευχάριστα νέα: Δημιούργησαν σπρέι που προστατεύει από τον κορωνοϊό για 90 μέρες

Σε μια σημαντική εφεύρεση προχώρησαν ερευνητές σε Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δημιούργησαν ένα αντιϊκό σπρέι επίστρωσης, το οποίο προστατεύει από τον κορωνοϊό, μαζί με άλλους ιούς και βακτήρια, για 90 μέρες.

Το σπρέι επίστρωσης, με την ονομασία MAP-1, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παρασκευαστεί και μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το κοινό, όπως τα κουμπιά των ανελκυστήρων και οι κουπαστές της σκάλας, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST).

Αδιανόητο, παράλληλα, είναι αυτό που συνέβη με δημοσιογράφο του BBC και όσα έκανε, για να μαζέψει χρήματα για τον κορωνοϊό.

«Αυτά τα μέρη αγγίζονται συχνά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης ασθενειών», δήλωσε ο βοηθός καθηγητή Τζόζεφ Κουάν, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών που παρασκεύασαν αυτό το προϊόν.

Η επίστρωση που σχηματίζεται μετά τον ψεκασμό του σπρέι περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά, τα οποία σύμφωνα με τον Κουάν, παραμένουν αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων και των ιών ακόμη και αφού στεγνώσει η επικάλυψη.

Σε αντίθεση με τις κοινές μεθόδους απολύμανσης, όπως είναι η αραιωμένη χλωρίνη και η αλκοόλη, το MAP-1 είναι επιπλέον ενισχυμένο με πολυμερή που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα και τα οποία περιλαμβάνουν και απελευθερώνουν απολυμαντικά με την ανθρώπινη επαφή, εξήγησε ο Κουάν.

Επιπλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικό και είναι ασφαλές για το δέρμα και για το περιβάλλον. Έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ και σε έναν οίκο ευγηρίας, το προϊόν διατέθηκε για εμπορική εκμετάλλευση από την Germagic, μια μονάδα του βιομηχανικού εταίρου του πανεπιστημίου Chiaphua Industries Ltd.

Έλαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ. Με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της περιοχής, το σπρέι χρησιμοποιήθηκε ήδη σε σπίτια τουλάχιστον χιλίων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώροι άθλησης στην πρώην βρετανική αποικία έχουν προμηθευτεί το προίόν. Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Συνολικά έχει καταγράψει τέσσερις θανάτους από covid-19 και 1.038 κρούσματα κορωνοϊού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share