Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέο "χαράτσι" και στα πλαστικά ποτήρια - Πόσο θα πληρώνουμε

Από πότε τίθεται σε ισχύ

3 Οκτωβρίου 2020 18:28
Νέο

Tέλος 4 λεπτών ανά τεμάχιο πλαστικού (πλέον ΦΠΑ) που θα διατίθεται στην αγορά θα καταβάλλουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 οι καταναλωτές.

Μάλιστα, τα πλαστικά καλύμματα και τα καπάκια θα λογίζονται ως ξεχωριστά προϊόντα ακόμη και αν διατίθενται με ενιαίο τρόπο, δείτε εδώ σε τι χρησιμεύει αυτή η μικρή τρύπα στα πλαστικά καπάκια.

Η εισφορά θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα θα εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και θα αποδίδονται στο «Πράσινο Ταμείο» με σκοπό την διάθεσή τους για περιβαλλοντικές δράσεις.

Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης που κατατέθηκε χθες για ψήφιση στην βουλή, με την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας (2019/902/ΕΕ ) και με στόχο την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία του Περιβάλλοντος.

«Το νομοσχέδιο για την απόσυρση των Πλαστικών Μιας Χρήσης έρχεται να αλλάξει συνήθειες της καθημερινότητάς μας. Πολιτεία, αγορά και πολίτες καλούμαστε να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας πλαστικά μίας χρήσης επιζήμια για το Περιβάλλον, όπως πλαστικά προϊόντα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, αλλά και τα οποία δημιουργούν το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης στις θάλασσές μας» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι το 50% των απορριμμάτων στη θάλασσα είναι Πλαστικά Μιας Χρήσης

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την απαγόρευση από τον Ιούλιο του 2021 της διάθεσης στην αγορά 10 πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης: μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες από φελιζόλ, κυπελάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα πλαστικά).

Στο πλαίσιο αυτό για τα προϊόντα που ήδη είναι διαθέσιμα στην αγορά κατά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, τίθεται προθεσμία δέκα μηνών από τον χρόνο της απαγόρευσης, ήτοι από τις 3 Ιουλίου 2021, για την εξάντληση των αποθεμάτων. Περαιτέρω, από την 1η Φεβρουαρίου 2021, θεσπίζεται απαγόρευση στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να προμηθεύονται προϊόντα μίας χρήσης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share