Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι πρέπει να προσέξετε

Δείτε εδώ ποιες είναι

3 Οκτωβρίου 2020 15:30
Άλλαξαν οι ώρες κοινής ησυχίας - Τι πρέπει να προσέξετε

Από την περασμένη Πέμπτη, την πρώτη ημέρα δηλαδή του Οκτωβρίου, έχουν αλλάξει όπως κάθε χρόνο, οι ώρες κοινής ησυχίας. Ωστόσο, σε λίγες ημέρες αλλάζει και η ώρα σε χειμερινή, δείτε πότε πρέπει να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών σας.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία στην ιστοσελίδα της, πλέον ισχύει η χειμερινή περίοδος. Κάτι που σημαίνει ότι μετατίθεται κατά μισή ώρα το μεσημέρι και κατά μία ώρα το βράδυ.

Συγκεκριμένα πλέον ισχύει το 15:30 έως 17:30 και το 22:00 έως τις 7:30. Το καλοκαίρι οι αντίστοιχες ώρες είναι 15:00-17:30 και 23:00 έως 7:00.

Κατά τις ώρες αυτές απαγορεύονται

  • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών

Πότε θα καταργηθεί η αλλαγή της ώρας - Τι αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Πολλά κράτη μέλη θέσπισαν την αλλαγή του χρόνου κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 ως προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Από το 1996, όλες οι χώρες της ΕΕ αλλάζουν την εποχή τους ταυτόχρονα.

Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία και την εξοικονόμηση ενέργειας από την κατάργηση της αλλαγής, ενώ οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες ρυθμίσεις είναι καλύτερες για τον ελεύθερο χρόνο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share