Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

Τραγωδία: Τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες λόγω κακοκαιρίας στη Γαλλία

Τι συνέβη;

3 Οκτωβρίου 2020 13:32
Τραγωδία: Τρεις νεκροί και εννέα τραυματίες λόγω κακοκαιρίας στη Γαλλία
Από Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη

Σφοδρή κακοκαιρία επικρατεί στη Γαλλία μετρώντας έως τώρα τρεις νεκρούς και εννιά αγνοούμενους, ενώ λίγες ημέρες πριν εικόνες βιβλικής καταστροφής επικράτησαν και στη χώρα μας.

Εκατοντάδες πυροσβέστες είχαν κινητοποιηθεί σήμερα αναζητώντας εννέα ανθρώπους που αγνοούνται ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που παρέσυραν τα σπίτια τους και άφησαν αποκλεισμένα χωριά στη νοτιοανατολική Γαλλία, στις κοιλάδες της ενδοχώρας της Νίκαιας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν απολογισμό εννέα ανθρώπων που επίσημα αγνοούνται και τριών που θεωρούνται αγνοούμενοι», δήλωσαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην περίπτωση των ανθρώπων που «θεωρούνται αγνοούμενοι» οι αρχές δεν έχουν παρά κάποιες, μάλλον ασαφείς αναφορές σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου αυτόπτες μάρτυρες ή οι ίδιοι οι πυροσβέστες είδαν ανθρώπους να παρασύρονται από τα νερά.

«Έχουμε πολλά σπίτια που έχουν παρασυρθεί ή καταστραφεί, πόλεις όπως η Σεν-Μαρτέν-Βεσουμπί έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γαλλία κακοκαιρία

Η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France ανακοίνωσε ότι σε κάποιες περιοχές έπεσαν 450 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες 24 ώρες, το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν σε τέσσερις μήνες βροχής αυτή την εποχή του χρόνου. Η βροχόπτωση ήταν εντονότερη και από τις 3 Οκτωβρίου του 2015, όταν οι πλημμύρες που σημειώθηκαν τότε προκάλεσαν τον θάνατο 20 ανθρώπων μέσα και γύρω από τις Κάννες στη Γαλλική Ριβιέρα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Ο νομός Αλπ-Μαριτίμ, στα σύνορα με την Ιταλία, τέθηκε σε ‘κόκκινοσυναγερμό χθες καθώς η καταιγίδα πλησίαζε. Οι αρχές υποβάθμισαν σήμερα τον συναγερμό στην ‘πορτοκαλί’ βαθμίδα, καθώς οι βροχές κινούνταν προς την Ιταλία.

Συγκλονίζει εγκυμονούσα εγκλωβισμένη με άλλους 50 στην Καρδίτσα: «Βράζουμε νερό από την πλημμύρα για να πιούμε»

Πέρασαν ήδη 3 ολόκληρες μέρες από την σφοδρή επέλαση του Ιανού στην Καρδίτσα, οι κάτοικοι εξακολουθούν όμως του χωριού Οξυά εξακολουθούν να βλέπουν την παγερή αδιαφορία της κυβέρνησης.

Το χωριό Οξυά παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, με περίπου 50 εγκλωβισμένους ανθρώπους που έχουν αποκοπεί από το Μουζάκι, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φάνη Στάθη τα σωστικά συνεργεία, με αυτοκίνητα είναι αδύνατον να προσεγγίσουν εκεί λόγω της κατάστασης.

«Βράζουμε νερό από την πλημμύρα για να πιούμε»

Η εγκυμονούσα κάτοικος του χωριού, Ε. Τόλια, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, περιέγραψε θλιβερές εικόνες της καταστροφής με τους κατοίκους να βράζουν χωμάτινο νερό για να πιουν: «Βράζουμε νερό από την πλημμύρα για να πιούμε» καταγγέλει η εγκυμονούσα.

Η κ. Τόλια τόνισε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν με ελικόπτερα και να αφήσουν τις περιουσίες τους γιατί η κυβέρνηση θα τους στο έλεος: «Ο δρόμος εδώ έκανε 30 χρόνια να γίνει και με πολύ προσωπικό κόπο. Αν φύγουμε, όχι 30, 130 χρόνια θα περάσουν για να τον ξαναφτιάξουν. Είναι βέβαιο ότι θα μας αφήσουν στο έλεος» τόνισε η εγκυμονούσα που ζήτησε τη συμβολή του Στρατού αλλά μηχανημάτων του δήμου ώστε να σωθεί το χωριό.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share