Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή σύγκρουσης - Η Μέρκελ… σφυρίζει αδιάφορα για τις κυρώσεις

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

1 Οκτωβρίου 2020 18:30
Συναγερμός στο Αιγαίο: Συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή σύγκρουσης - Η Μέρκελ… σφυρίζει αδιάφορα για τις κυρώσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο σήμανε για ακόμη μια φορά με τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, αλλά τελικά το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε ένα «μηχανισμό» για την αποτροπή σύγκρουσης, τη στιγμή που η Μέρκελ συνεχίζει να… σφυρίζει αδιάφορα για τις κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και σκοπός του είναι η μείωση του ρίσκου ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημειώνεται, εγκαθίσταται μία απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ στρατιωτικών παραγόντων των δύο χωρών, με στόχο τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε θάλασσα και αέρα.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο κρίσιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Καμία αλληλεγγύη για την Ελλάδα από την καγκελάριο

Λίγο μετά από την πληροφορία που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αναγράφεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήρθε η σειρά της Άγκελα Μέρκελ να κλείσει κάθε κουβέντα περί κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Αναλυτικότερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε με ήπιο τόνο ότι δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί από άλλα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες», δήλωσε η Μέρκελ.

«Είμαστε εταίροι στο ΝΑΤΟ και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο όσον αφορά στη μετανάστευση και την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των πολλών προσφύγων που αναλαμβάνει η Τουρκία», είπε.

Η Μέρκελ προσέθεσε ότι «φυσικά θα πρέπει να επιλύσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για μένα εδώ η διπλωματία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο», σύμφωνα με το Politico.

Για την ιστορία, από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share