Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα 40 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Ραγδαίες εξελίξεις

1 Οκτωβρίου 2020 15:25
Κορωνοϊός: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα 40 κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα. Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

 • με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων
 • με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο
 • με κάθειρξη έως τουλάχιστον 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου
 • με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων»

Κρούσματα κορωνοϊού σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Θήβα: Kηδεία φέρνει στα πρόθυρα lockdown 5 χωριά - Παρευρέθηκαν πάνω από 200 άτομα (Video)

Συναγερμός έχει σημάνει σε χωριά στη Θήβα, για τα οποία υπάρχει από χθες ισχυρή σύσταση για τήρηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, λόγω παρουσίας μιας 63χρονης γυναίκας με κορωνοϊό σε κηδεία με δεκάδες άτομα στο Μουρίκι. Ενώ, αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα κρούσματα τελικά είναι 40.

Όπως ανέφερε στο Mega ο πρόεδρος της κοινότητας Μουρικίου Τάκης Πέτρου η κηδεία έγινε την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου και πήγαν συγγενείς από διάφορα χωριά, «ενδεχομένως ακόμη και πάνω από 200 άτομα. Δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο», είπε ο κ. Πέτρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 63χρονη γυναίκα ήταν στενή συγγενής του θανόντος και φέρεται να είχε πυρετό. Όπως είπε ο κ. Πέτρου «χθες ειδοποιηθήκαμε από την αντιπεφερειάρχη που ήρθε με κλιμάκιο, ότι υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού και πως ήταν μάλιστα συγγενείς του θανόντα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα άτομα είναι θετικά». Ο ίδιος σημείωσε ότι αναμένεται να διενεργηθούν τεστ από τον ΕΟΔΥ σε τρία χωριά – Μουρίκι, Υπατον και Λουτούφι.

Ισχυρή σύσταση από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ

Η ισχυρή σύσταση αφορά τους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:

 1. Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
 2. Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:
 3. Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
 4. Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
 5. Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων
 6. Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.
 7. Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Πολιτική Προστασία απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.
  Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας απήθυνε αυστηρή σύσταση στους εργαζόμενους των συγκεκριμένων οικισμών στη Θήβα και την Εύβοια να μην προσέλθουν στις εργασίες τους και να παραμείνουν σπίτι τους εξαιτίας κατεπείγουσας ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού Covid-19.
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share