Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τραγωδία στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε βομβιστική επίθεση

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

1 Οκτωβρίου 2020 13:58
Τραγωδία στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροί σε βομβιστική επίθεση

Αργά χθες την Τετάρτη βομβιστής αυτοκτονίας έριξε φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά σε σημείο ελέγχου στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και ανταρτών να μην φαίνεται να επηρεάζουν τη βία στη χώρα.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στη νότια αυτή επαρχία, αν και Αφγανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το φορτηγό σε ένα σημείο ελέγχου το οποίο επανδρωνόταν από μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή, δήλωσε ο Όμαρ Ζουάκ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ.

Επτά στρατιώτες και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, πρόσθεσε.

Ακόμη μία επίθεση

Σε άλλη επίθεση επίσης χθες ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώθηκε και έξι άμαχοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία Χοστ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε για αυτή την επίθεση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες χωρίς τέλος

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν ξεκίνησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Ντόχα μετά τη συμφωνία που σύναψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Όμως οι συνομιλίες καθυστερούν λόγω διάφορων διαδικαστικών θεμάτων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μοχάμαντ Ναΐμ, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές δεν έχουν συναντηθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, χωρίς να διευκρινίσει για ποιο λόγο.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες ότι κατευθύνεται στη Ντόχα για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές.

«Ο αφγανικός λαός και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν στενά και αναμένουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς έναν οδικό χάρτη για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν καθώς και μια μόνιμη και πλήρη εκεχειρία», τόνισε στο Twitter.

Πριν λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε στο Αφγανιστάν άλλη μία επίθεση βομβιστή και συγκεκριμένα σε Τζαμί.

ΗΠΑ: 50χρονος ομολόγησε πως ετοίμαζε βομβιστική επίθεση!

Ένας 50χρονος άνδρα στις ΗΠΑ, οπαδός της Αλ Κάιντα σε ομολογία του εχθές, Τρίτη, είπε στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές πως πριν συλληφθεί το 2018 σχεδίαζε βομβιστική επίθεση στο Κλίβελαντ.

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Επίθεση με 15 νεκρούς!

Ο Ντιμίτριους Ναθάνιελ Πιτς, 50 ετών, παραδέχθηκε επίσης ότι είχε απειλήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και μέλη της οικογένειάς του, κατά δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Ο Πιτς, γνωστός επίσης με το ψευδώνυμο Αμπντούρ Ραχίμ Ραφίκ, παρακολουθείτο για μήνες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) διότι είχε αναρτήσει μηνύματα υπέρ της Αλ Κάιντα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2018, μερικές ημέρες πριν από την αμερικανική εθνική εορτή, ο Πιτς είπε σε μυστικό πράκτορα του FBI ότι ήθελε να σκοτώσει στρατιωτικούς και μέλη των οικογενειών τους χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην πόλη αυτή των βόρειων ΗΠΑ.

«Τι θα τους πλήγωνε στην καρδιά;», είχε διερωτηθεί ρητορικά, απευθυνόμενος στον συνομιλητή του, πριν προσθέσει: «Η πυροδότηση βόμβας εν μέσω της παρέλασης της 4ης Ιουλίου».

Σχεδίαζε εξάλλου να διαπράξει επίθεση «μεγάλου μεγέθους» εναντίον καθεδρικού ναού στο Κλίβελαντ.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι η υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με το FBI, εξέταζε διάφορες τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να διαπράξει επιθέσεις, αλλά η αμερικανική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε όταν ανακοίνωσε τη σύλληψή του αν ήταν όντως σε θέση να προμηθευτεί εκρηκτικές ύλες.

Ο Πιτς, αφροαμερικανός γεννημένος και μεγαλωμένος στη Φιλαδέλφεια, είχε ήδη εκτίσει ποινές φυλάκισης για κλοπές στο Σινσινάτι (το 1993) και ενδοοικογενειακή βία πριν ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα. Εξέφρασε την προθυμία του να πάει στη Φιλαδέλφεια για αναγνώριση ενόψει της διάπραξης βομβιστικής επίθεσης και εκεί, κατά το FBI.

Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 14 ετών και ισόβια επιτήρηση από τις αρχές μετά την ομολογία του, που συνεπάγεται ότι δεν χρειάζεται να προσαχθεί σε δίκη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η ποινή του προγραμματίζεται να του απαγγελθεί την 11η Φεβρουαρίου 2020.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share